(Mutual funds) Tasarruf sahiplerinden katılma belgeleri karşılığında toplanan paralarla belge sahibi adına oluşturulacak portföyü işletmek amacı ile kurulan mal varlığıdır. Yatırım fonlarında temel ilke riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarıdır. Katılma belgesinin portföyünde hisse senetleri, özel ve kamu sektörü borçlanma senetleri, kıymetli madenler, diğer sermaye piyasası araçları, repo, ters repo ve türev sözleşmeler bulunabilir. Yatırım fonları, A ve B Tipi olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Yatırım fonu, içtüzüğünde belirtilmek suretiyle, portföy değerinin aylık ağırlıklı ortalama bazda en az yüzde 25’ini, devamlı olarak özelleştirme kapsamına alınan Kamu İktisadi Teşebbüsleri de dahil Türkiye’de kurulmuş ortaklıkların hisse senetlerine paylarına yatırmış fonlar A tipidir. Portföy değerinin aylık ağırlıklı ortalama bazda en az yüzde 5’ini, devamlı olarak, Türk şirketlerinin hisse senetlerine yatırmış olma şartı aranmayan fonlara ise B Tipi Yatırım Fonu denir. Aşağıdaki fon türlerinde, fon portföyünün en az yüzde 51’nin belirtilen araçlara devamlı olarak yatırılması gerekir:
Likit fon: Bu fon türünde menkul değerlerin tümü, vadesine 180 günden az kalmış sermaye piyasası araçlarıdır. Kısa vadeli menkul değerlere yatırım yapıldığı için faiz oranı da doğal olarak düşüktür. Ancak getirisi vadesiz mevduatın üstünde olan bu fonları elindeki parayı kısa vadede kullanması gereken tasarruf sahipleri tercih eder. Para çekmesi kolay olan ve genellikle bir ihbar süresi gerektirmeyen bu pratik fon, tüm banka ve kuruluşlarda en çok tercih edilen türdür. Herhangi bir büyük bankadaki yatırım fonu hesabı açtıran yatırımcıların yaklaşık dörtte üçü likit fonları tercih eder. Likit fonlar B tipi fonlar arasında yer alır.
Tahvil ve bono fonu: Kamu veya özel sektör borçlanma araçlarını içerir. Bu fonu Hazine bonosu ve devlet tahvilini seçen ama bu menkul değerlerin iniş-çıkışlarını takip etmeye ve vadelerini uzatmaya zamanı olmayanlar tercih eder. Getiri oranları, ikinci el piyasadan bono ve tahvil alımındaki oranlara yakın düzeydedir. Bono ve tahvilde, esas olarak vadeye kadar beklemek gerektiği halde, bu fonda satış daha kolaydır. Bu fonların paraya çevrilmesinde genellikle 1 gün ihbar süresi vardır. Tahvil ve bono fonları B tipi fon ailesindendir.
Hisse senedi fonu: Bu fonda Türkiye’de kurulmuş şirketlerin hisse senedi bulunur. Ancak Borsa endeksindeki fon bileşimine uyum zorunluluğu yoktur. A tipi olan bu fonda, getiri oranları banka ve aracı kurumun kadrosundaki uzmanların bilgi ve yetenek düzeyine göre değişir. Hisse senedi seçimi iyi yapıldığı takdirde, borsanın yükseliş dönemlerinde diğer fonların üstünde kazanç sağlayabilir.
Sektör fonu: Fon portföyünde örneğin çimento ve tekstil gibi belirli bir sektörün hisse senetleri yer alır. A tipi olan bu fona yatırım yaparken bir döneminin başarısının, gelecekte de tekrarlanmasının zor olduğu dikkate alınmalıdır.
İştirak Fonu: A tipi tanımına giren bu fonlarda kurucunun iştiraklerince çıkarılmış menkul değerler vardır.
Grup Fonu: Belirli bir topluluğun veya holdingin menkul değerlerini içerir.
Yabancı menkul kıymetler yatırım fonu: Bu tür fonlarda yabancı özel ve kamu sektörü menkul değerlerine yatırım yapılır.
Altın ve diğer kıymetli madenler fonu: Portföylerinde ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı sermaye piyasası araçları bulunur.
Karma fon: Hisse senetleri, borçlanma senetleri, altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından en az ikisinden oluşan ve her birinin değeri fon portföy değerinin yüzde 20’sinden az olmayan fonlar karma fon olarak adlandırılır. Karma fonlar A tipi fonlar içinde yer alır.
Endeks fon: Portföyünün yüzde 80’i devamlı olarak endeks kapsamındaki hisse senetlerinin tümünden veya örnekleme yolu ile seçilenlerden oluşur. Endeksin değeri ile fonun birim pay değeri arasındaki korelasyon (ilişki veya paralellik) katsayısı en az yüzde 90 olmalıdır. A tipi içinde yer alan bu fonlardan kazanç sağlamak isteyenler, Borsa’daki gelişmeleri, trendleri ve ayı ile boğa piyasası dönemlerini yakından izlemelidir.
Değişken fon: Yukarıdaki türlerden herhangi birine girmeyen fonlardır. Hem A tipi hem de B tipi olabilir. B tipi olanlar daha fazla ilgi görür. İyi yönetildiği takdirde, tahvil-bono fonları kadar getiri sağlayabilir.