(Principles of taxation) Vergilerin konulmasından beklenen ekonomik, sosyal ve mali sonuçlara ulaşılabilmesi için uyulması gereken kurallardır. Başlıca vergileme ilkeleri şunlardır:
Adalet ilkesi. (Fairness principle) Vergide eşitlik ilkesi ve vergide genellik ilkesinin birlikte sağlanmasını öngören vergileme ilkesidir.
Ayırma ilkesi. (Discrimination principle) Gelir vergisinde, emek gelirlerinden alınacak verginin servet ve sermaye gibi diğer gelir gruplarına göre daha düşük oranda belirlenme ilkesi adalet ilkesinin doğal sonucudur.
Eşitlik ilkesi. (Equality principle) Her yükümlüden ödeme gücü oranında vergi alınması ve benzer ekonomik koşullarda bulunanlara eşit davranılması- nı öngören ilkedir.
Genellik ilkesi. (Generality principle) Bir toplumda bireyler arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın herkesten vergi alınmasını öngören vergileme ilkesi mükellefin vergilemeye direncini azaltır.
İktisadilik ilkesi. (Economical principle) Verginin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin en düşük düzeyde tutulması ve ayrıca verginin tahsil giderlerinin en aza indirilmesini öngören vergileme ilkesi ile vergiden beklenen ekonomik yararlar azami düzeyi çıkartılabilir.
Kesinlik ilkesi. (Certainty principle) Verginin açık, kesin ve belirli olmasını öngören vergileme ilkesi uygulama sırasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların sayısını azaltır ve vergi kaybını önler.
Uygunluk ilkesi. (Compliance principle) Verginin tahsil zamanı ve biçiminin mükellefin ödeme gücüne en uygun durumda olmasını gerektiren vergileme ilkesi vergiden kaçınma eğilimini zayıflatabilir.