Vergileme İlkeleri

(Principles of taxation) Vergilerin ko­nulmasından beklenen ekonomik, sos­yal ve mali sonuçlara ulaşılabilmesi için uyulması gereken kurallardır. Başlıca vergileme ilkeleri şunlardır:

Adalet ilkesi. (Fairness principle) Vergide eşitlik ilkesi ve vergide genellik ilkesinin birlikte sağlanmasını öngören vergileme ilkesidir.

Ayırma ilkesi. (Discrimination prin­ciple) Gelir vergisinde, emek gelirlerin­den alınacak verginin servet ve serma­ye gibi diğer gelir gruplarına göre daha düşük oranda belirlenme ilkesi adalet ilkesinin doğal sonucudur.

Eşitlik ilkesi. (Equality principle) Her yükümlüden ödeme gücü oranında vergi alınması ve benzer ekonomik ko­şullarda bulunanlara eşit davranılması- nı öngören ilkedir.

Genellik ilkesi. (Generality principle) Bir toplumda bireyler arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın herkesten vergi alınmasını öngören vergileme ilkesi mü­kellefin vergilemeye direncini azaltır.

İktisadilik ilkesi. (Economical prin­ciple) Verginin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin en düşük düzeyde tutulması ve ayrıca verginin tahsil gi­derlerinin en aza indirilmesini öngö­ren vergileme ilkesi ile vergiden bek­lenen ekonomik yararlar azami düzeyi çıkartılabilir.

Kesinlik ilkesi. (Certainty principle) Verginin açık, kesin ve belirli olmasını öngören vergileme ilkesi uygulama sıra­sında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkla­rın sayısını azaltır ve vergi kaybını önler.

Uygunluk ilkesi. (Compliance prin­ciple) Verginin tahsil zamanı ve biçimi­nin mükellefin ödeme gücüne en uygun durumda olmasını gerektiren vergile­me ilkesi vergiden kaçınma eğilimini zayıflatabilir.