(Tax) Kamu giderlerini karşılamak amacıyla devletin veya devletin yetkilendirdiği diğer kamu tüzel kişilerinin, hukuki zorunluluk altında, yasayla belirtilen kurallara göre ve karşılıksız olarak gerçek ve tüzel kişilerin gelir ve malları üzerinden nakdi veya ayni olarak aldıkları paydır.
Vergi alınış yöntemi açısından iki ayrı grupta incelenir:
Vergi ile bazı kavram ve terimlerin tanımları şöyledir:
Vergi dilimi. (Tax bracket) Artan oranlı vergilerde belirli bir oranın uygulandığı gelir aralığıdır. Yıllık toplam gelir belirli bir vergi dilimini aştığında, vergi oranı da yükselir.
Vergi incelemesi. (Tax inspection) Ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, belirlemek ve sağlamak üzere yetkili kurumun görevlendirdiği görevliler tarafından yapılan işlemlerdir.
Vergi konusu. (Tax object) Üzerine vergi konulan, doğrudan veya dolaylı biçimde verginin kaynağını oluşturan mal, menkul değer, sermaye hareketi, işlem gibi ekonomik unsurlardır.
Vergi matrahı. (Tax base) Verginin hesaplanmasına temel oluşturan miktar veya değerdir.
Vergi tahakkuku. (Tax assesment) Verginin, tarh edilmesinden sonra tahsil edilebilir duruma gelmesi yani vergiyle ilgili bir alacak hakkının doğmasıdır.
Vergi tarhı. (Tax imposition) Vergi idaresinin çeşitli biçimlerde belirlediği matraha vergi tarifelerinin uygulanması ve mükellefin vergi borcunun hesaplanması işlemini tanımlar.
Vergi tahsili. (Tax collection) Tarh ve tahakkuktan sonra vergi borcunun vergi yükümlüsü tarafından ödenmesidir.
Vergi ahlakı. (Tax ethics) Mükelleflerin vergilerini yasaya uygun ölçü ve zamanda ödemeleri konusundaki olumlu tutum, davranış, inanç ve değer yargılarıdır.
Vergi mükellefi. (Tax payer) Vergi yasalarına göre alacaklı vergi dairesine karşı vergiyi ödemekle sorumlu olan gerçek veya tüzel kişilerdir.