(Consumption) Tüketim, mal ve hizmetlerin hanehalkları tarafından kullanılmasıdır. Tüketim harcamaları milli gelirin yarısı ile yüzde 70’i arasında bir bölümünü oluşturmaktadır. Tüketim ve tüketim eğilimi üretimin itici gücü olarak ekonominin dinamik gücünü oluşturmaktadır. Tüketim hem makro- ekonominin hem de mikroekonominin temel analiz konularından biridir. Makroekonomide gelirin tüketilmeyen bölümünü oluşturan toplam tasarruf, sermaye arzı yoluyla ekonominin uzun dönemdeki üretim ve büyüme kapasitesini belirler. Tüketim trendlerinin ve harcamalarının zaman içindeki değişimi incelendiğinde konjonktür dalgalanmalarını nedenleri daha kolay kavranabilir. Tüketimin mikroekonomik açıdan analizi ise firmaların neyi, ne kadar ve ne zaman üreteceği konusunda ipuçları sağlar.
Hanehalklarının tüketimi dört kalemde incelenmektedir: Dayanıklı mallar tüketiciler tarafından bir defada tüketilmek üzere değil, nispi olarak uzun bir zaman dilimi içinde kullanılmak üzere satın alınan yüksek değerli mallardır. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, saat, antika eşya, müzik aletleri ve benzerleri bu gruba girer. Yarı dayanıklı mallar tüketiciler tarafından satın alınan giysi, ayakkabı, mutfak eşyası, oyuncak gibi, değerleri nispi olarak çok yüksek olmayan ürünlerdir. Dayanıksız mallar, kullanım süreleri bir yıldan az olan gıda, içki, tütün, ilaç, gazete, kırtasiye malzemesi, temizlik malzemeleri gibi tüketim mallarıdır. Hizmetler, hanehalklarının eğitim, sağlık, otel-lokanta ve benzeri konulardaki harcamalarını kapsar.
Bu harcama kalemlerine harcanan paranın yıllar içindeki değişimi ailelerin tüketim kalıplarının nasıl değiştiğini gösterir.