(Consumer Price Index: CPI) TÜFE, hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçmektedir. 2003 temel yıllı TÜFE’nin temel amacı, piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplamaktır. Bu amaca yönelik olarak ailelerin, yabancı ziyaretçilerin ve kurumsal nüfusun yurtiçinde yaptığı tüm nihai parasal tüketim harcamaları dikkate alınmıştır. Bu kavram, tüketim harcamalarından ailelerin kendi tüketimlerine yönelik üretimleri ve aile için geçerli izafi kiraları kapsam dışında bırakmıştır. Tüketim harcamaları 12 ana grup 43 alt grup altında toplanmıştır. Endekste 418 madde kapsama alınmıştır.
Madde sepetlerinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibari ile, yeni maddeler endekse dahil edilmekte ya da önemini kaybeden maddeler endeksten çıkarılmakta ve yeni ağırlıklar endeks hesabında kullanılmaktadır. Fiyat endeksindeki hesaplama sonuçları her ayın 3’ünde ve saat 10.00’da haber bülteniyle kamuoyuna duyurulmaktadır. Eğer ayın 3’ü hafta sonuna denk gelirse takip eden ilk iş günü saat 10.00’da kamuoyuna açıklama yapılmaktadır. TÜFE’deki harcama gruplarına, örnek kitlenin tüketim kalıplarından çıkan sonuçlara göre hesaplamalarda farklı ağırlıklar verilmektedir. Böylelikle bu örnek kitle tarafından yüksek oranda tüketilen mal ve hizmetler daha yüksek bir ağırlığa sahip olurken daha az tüketilenler daha düşük bir ağırlığa sahip olmaktadır. Yılın her ayının belirli günlerinde ve belirli alışveriş merkezlerinden alınan mal ve hizmet fiyatlarındaki değişim, bu ağırlıklara göre ölçülerek o ayın tüketici enflasyon rakamına ulaşılmaktadır.
TÜFE’deki mevsimlik dalgalanmalar: TÜFE fiyatların mevsimlik değişiminden etkilenir. Şubat ve mart aylarında sebze ve meyvelerin göreli olarak yüksek fiyatları hazır giyim ürünlerinin indirimli fiyatları ile dengelenir. Nisan ve mayıs aylarında ise hem meyve ve sebzelerin yüksek fiyatları, hem de yazlık giyim eşyalarının yüksek fiyatlarla satışa sunulması aylık oranların yükselmesine yol açar. Sebze ve meyvelerde, havaların iyi gittiği yıllarda mayıs aylarında, diğer yıllarda haziran aylarında ortaya çıkan göreli ucuzlama aylık TÜFE oranlarını geriletir. Bazı yıllarda haziran veya temmuz aylarında eksi oranlar da görülebilir. Ağustos ayındaki giyim eşyası indirimi de bu gerileme eğilimini destekler. Eylül ve ekim aylarında kışlık giysiler ile sebze ve meyvenin göreli olarak yüksek fiyatları, aylık oranları tekrar yükseltir. Kasım, aralık ve ocak aylarında enflasyon oranları çoğunlukla diğer aylara göre daha istikrarlı bir seyir izler.