Teknik Analiz

(Technical analysis) Sermaye piyasa­larında geçmiş dönem piyasa hareket­lerini analiz edilerek, bu yolla geleceğe yönelik olarak fiyat tahminleri yapıl­ması teknik analiz olarak adlandırılır. Analizde fiyat ve hacim gibi gösterge­lerden hareketler dikkate alınır. Geç­miş fiyat hareketleri esnasında ortaya çıkan oluşumların benzer koşullarda tekrarlanabileceği varsayımına daya­nan teknik analizde, ulaşılan sonuçlar yatırımcılar tarafından alım satım için gösterge olarak kullanılır.

Bu analiz türünde, hisse senedinin fiya­tı, işlem miktarı ve zaman içindeki fiyat hareketleri üzerinde yoğunlaşılır. Odak noktasında şirketten çok hisse senedi­nin performansı ile piyasadaki arz ve ta­lep vardır. Teknik analizde, trend izleme, özel fiyat formasyonlarını belirleme, ha­reketli ortalama, momentum ve artan-azalan yöntemleri gibi teknikler kullanılır. Bir teknik analiz yöntemi piyasada yay­gın bir şekilde kullanıldığında yatırımcı­ların önemli bir bölümü bu yönteme göre pozisyon alacağı için, söz konusu yöntem doğrulanmış gibi görünür. Sosyolojide de geçerli olan bu olaya “kendi kendini doğrulayan kehanet” denir. Temel analize öncelik verenler de bazen kendi seçim­lerine göre teknik analiz yöntemlerini kullanır. Teknik analiz yapanlar, sonuca grafiklerin incelenmesi ve trendlerin be­lirlenmesi ile ulaşmayı amaçlar. Teknik analizde kullanan başlıca kavramlar şöy­le sıralanabilir:

Destek ve direnç noktaları: Fiyat­lar düşüş eğilimindeyken fiyatların sıkıştığı, düşüşün durduğu veya gelen taleple birlikte yükselişin başladığı nokta, “destek noktası” (support point) olarak adlandırılır. Direnç noktasında (resistance point) ise arzdaki artış, fi­yat yükselişlerinin önünü keser. Direnç noktasında yükseliş durur veya yavaş­lar. Destek ve direnç noktalarında işlem hacmi çoğunlukla yüksektir. Fiyatların destek ya da dirençlerini kırması duru­munda bu nokta ve düzeyler birbirinin yerini alır: Kırılan destekler direnç, kı­rılan dirençler ise destek görevini görür.

Trend: Trendin yönünü arz ve talep belirler. Yükselen trend, boğa piyasa­sı, alçalan trend ise ayı piyasası olarak adlandırılır. Fiyatlar belirli bir düzeyde kalıyorsa yatay trend söz konusudur. Ana trend deyince 1 yıl ve daha uzun süreli fiyat hareketlerinin yönü anlaşı­lır. Orta vadeli trend 3-4 haftadan 3 aya kadar olan süreyi kapsar. Kısa vadeli trend ise birkaç günden 3-4 haftaya ka­dar olan süredeki hareketleri yansıtır.

Trend çizgisi: Bu çizgiler trendin yö­nünü daha belirgin şekilde ortaya koyar. Trend çizgileri fiyat hareketlerinin tepe ya da dip noktalarından geçen düz bir çizgiyle çizilir. Fiyatlar bazen trend çizgi­sinden uzaklaşıp, yakınlaşır. Bu durumda fiyat hareketleri trend çizgisi ile trende paralel diğer bir çizgi arasında yoğunlaşır.