(Agricultural production) Tarımsal üretimin milli gelirin yüzde 30’u ile yüzde 40’ı arasında bir oranım oluşturduğu 60’lı yıllarda bir kuraklık milli gelir büyüme oranını düşürebilir, bereketli bir üretim yılı ise yükseltirdi. Milli gelir içinde tarımın payı yüzde 6 ile yüzde 7 arasına indiği için bu sektör artık milli gelire damgasını vuramıyor. Ancak işgücünün yaklaşık beşte birini istihdam eden ve nüfusu besleyen tarım sektörü önemini korumaktadır. Tarım sayımları her 10 yılda bir yapılmakta ve tarımsal üretimle ilgili olarak işletme sayısı, ortalama işletme büyüklüğü, bir işletmedeki parsel sayısı gibi her tür ayrıntıyı yansıtmaktadır.
Tarımsal yapı göstergeleri: Tarımla ilgili yapısal göstergeler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitelerinde ve Cumhurbaşkanlığının yıllık ekonomik programlarında bulunabilir. İzlenmesi gereken göstergeler şunlardır:
Ortalama işletme genişliği: Kırsal alanda tarımsal işletme başına ortalama büyüklük 76 dekarda kalmaktadır. Bu alan 1991 yılında 54 dekardı.
Bir işletmedeki parsel sayısı: Tarımsal üretimin miras nedeniyle bölünmesi, farklı mekânlarda bulunan parsellerden oluşması ve parsellerin zamanla küçülmesi verimliliği düşürmektedir. İşletmelerde parsel sayısının ortalama olarak 5.9 ortalama parsel büyüklüğünün 12.9 dekar olması verimli çalışmayı zorlaştırmaktadır.
Sulama oranı: Hektar başına verimliliği hızla yükselten sulama konusundaki göstergelerin bilinmesi üretim tahminlerini daha gerçekçi hale getirmektedir. Sulamada modern yöntemlerin kullanıldığı alanların büyüklüğünün ve yeraltı suyu kullanım miktarının bilinmesi ile su kaynaklarında nitrat kirliliğinin gözlenmesi daha ayrıntılı analiz yapmaya imkân vermektedir.
Seralardaki üretim: Örtü altı üretimin yaygınlığı mevsimler itibariyle sebze ve meyvelerdeki fiyat farklarını azaltıcı etki yapmaktadır.
Traktör sayısı: 1970’te tarlalarda 105 bin traktör ve 1 milyon 994 bin karasaban vardı. 1987 yılında traktör sayısı 637 bin olmuş ve 10 bin yılın tarım aleti olan karasabanın 629 binlik sayısını geçmişti. 2018’de Türkiye’de trafiğe kayıtlı traktör sayısı 1 milyon 885 bin 952’dir. Tarımda kullanılan traktör sayısı ise 1 milyon 332 bin 139’dur. Kullanılan biçerdöverlerin sayısı 2018 yılında 17 bin 266’dır.
Et ve süt üretimi: TÜİK’in, beyaz et, kırmızı et ve süt ürünlerindeki üretim konusunda her ay açıkladığı istatistikler hayvancılık sektöründeki gelişmeler hakkında güncel bilgiler sağlamaktadır.
Tarımın istihdamdaki payı: Tarım sektöründe çalışan işgücünün, toplam işgücüne oranı, daha 2000 yılından önce yüzde 45 gibi çok yüksek bir düzeydeydi. Bu oran son 15 yıl içinde sürekli gerileyerek 2018’de yüzde 19.4’e kadar indi. Tarım sektöründe açığa çıkan işgücü diğer sektörler tarafından emilemediği için işsizlik artmaktadır.
Tarım istatistikleri: TÜİK’in genel tarım istatistikleri arasında tarımsal işletmelerin yapısı, tarımsal alet ve makineler, tarımsal fiyatlar ve ekonomik hesaplar vardır. Bitkisel üretim istatistikleri, her tür hububat, bakliyat ile sebze ve meyveleri ve üretim tahminlerini kapsar. Tarımda organik ürünler üretimi ile örtüaltı (seracılık) üretimi ile ilgili istatistikleri de incelemek mümkündür. Hayvancılık istatistiklerinde kırmızı et, beyaz et, süt ürünleri ve su ürünlerinin üretimleri de ayrıntılı olarak incelenir. Tarımsal üretimle ilgili tarihi istatistikler TÜİK’in “İstatistik Göstergeler” adlı yayınında bulunur. İngilizce bilenler FAO’nun sitesindeki tüketim ve üretim bölümlerinde hem Türkiye’deki tarımsal üretimle ilgili verilere ulaşabilir, hem de uluslararası karşılaştırmalar yapabilir.