Sertifikalar

(Certificates) Yatırımcısına önceden belirlenmiş koşulların oluşması duru­munda alacak hakkı veren sermaye piya­sası aracı niteliğindeki yapılandırılmış finansal ürünlerdir. Sertifikalar, varant benzeri bir finansal üründür. Tıpkı varantlar gibi ihraççıyı yatırımcıya karşı mali yükümlülük altına sokan finansal araçlardır. Sertifika ihracı dolayısıyla elde edilen fonlar ihraççının şahsi mali sorumluluğu altındadır. Sertifikalar, varantlar ile hemen hemen aynı işlem ku­ralları ile işlem görecek olmakla birlikte, bazı işlem kuralları sertifika türlerine göre farklılaşabilmektedir. Sertifikalar­la ilgili özel durumlar şunlardır:

Nakavt: Bazı sertifika türlerinde da­yanak varlığın fiyatının veya gösterge değerinin ihraççı tarafından önceden belirlenmiş olan düzeye (bariyer) ulaş­ması veya bu düzeyi aşması halinde ser­tifikanın değerini yitirip geçersiz olma durumudur. Borsada işlem gören serti­fikalar, sepet veya endekse dayalı serti­fikalar hariç olmak üzere, sertifikanın dayanak varlığının birleşme, devrolma veya diğer nedenlerle kottan çıkarılma­sı ve vadesinin dolması durumlarında Borsa kotundan ve pazardan sürekli olarak çıkarılır.

Artık Değer: Sertifikaların nakavt olması durumunda ve sirkülerde be­lirtilmesi kaydıyla, ihraççı tarafından hesaplanan ve yatırımcılara ödenecek tutarı ifade eder. Bu tutarın ödenmesi her ihraçta söz konusu olmayabilir.

Bariyer: Bazı sertifika türlerinin na­kavt özelliği nedeniyle ihraççı tara­fından dayanak varlık veya dayanak gösterge için belirlenmiş olan fiyat veya değer düzeyidir. Dayanak varlığın fiyatının veya göstergenin değerinin sertifikanın vadesi süresinde bu düzeye ulaşması veya bu düzeyi aşması duru­munda ilgili sertifika geçersiz olur.

Dönüşüm Oranı: Bir adet sertifikanın kaç adet dayanak varlığa denk geldiğini gösteren oranı ifade eder.