(Industry Production Index: IPI) Ekonomide meydana gelen gelişmelerin ve uygulanan ekonomik politikaların, kısa dönemde olumlu veya olumsuz etkilerinin ölçülebilmesi için aylık olarak hesaplanan bir endekstir. NACE Rev.2 sınıflamasına göre Sanayi Üretim Endeksi (SÜE), madencilik ve taş ocakçılığı, imalat sanayisi ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörlerini kapsamaktadır. Toptan ve perakende ticaret ile ulaştırma sektörlerindeki değişim de genellikle sanayi sektöründeki değişime paraleldir. Sanayi üretiminde bir artış ortaya çıktığında ulaştırma faaliyetinde de aynı nitelikte bir canlanma yaşanır. Herhangi bir üç aylık dönemde sanayi üretimindeki değişim, aynı yönde ve 2-3 puan farkla milli gelir büyüme oranlarında da gerçekleşebilir. Ancak 2016’daki GSYH’nın hesaplama yöntemi değişikliği sonrasında sanayi üretimi ile milli gelirdeki değişimler arasındaki bağlantı eskisine göre zayıflamıştır.
Sanayi Üretim Endeksi, geleceği tahmin için oluşturulan modellerin başlangıç noktasıdır. Eğilim ve güven endeksleri de sanayi üretim endeksi ile karşılaştırıldıktan sonra açıklanır. Sanayi göstergeleri öncü göstergeler endeksinin hesaplanmasında da önemli bir role sahiptir. SÜE, sanayi dallarında üretim düzeyini yansıtır ve her ayın 14. günü ile 17. günü arasında ve referans dönemi sona erdikten 44 veya 47 gün sonra açıklanır. SÜE’nin hesaplanmasında kullanılan veriler 7 bin firmaya ek olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mikro verilerindeki 300 bin firmadan alınmaktadır. Endeksin temel yılı 2015’tir. Açıklamadaki değişim oranlarından biri ilgili aydaki takvim etkisinden arındırılmış üretim düzeyinin önceki yılın aynı ayna göre değişimini gösterir. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endeks, sanayideki gidiş hakkında daha net bir fikir verebilir.
Arındırılmış endekste belirli bir aydaki üretim düzeyi önceki ay ile karşılaştırılır. Sanayi üretimi ve imalat sanayisi istatistikleri, ekonominin ve borsa endeksinin seyri hakkında önemli ipuçları sağlayabilir. Ekonominin nereye gittiğini anlamak için haber bülteninin ekinde endeks sayılarını gösteren tabloları incelemek gerekir. Böylece değişim oranlarındaki baz etkisi daha net bir şekilde görülebilir. Değişim oranları baz etkisi nedeniyle bazen yanıltıcı olabilir ama endeksin sayısal düzeyine bakıldığında yanılma ihtimali daha düşüktür. Belirli bir sektördeki durumu görmek isteyenler de sektörlerle ilgili endeks değerlerini inceler.
TÜİK’in bülteninde ara malları, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları, enerji ve sermaye malları ayrımına göre de endeks değerlerini bulmak mümkündür. Sanayi üretim endeksinin incelenmesinde şu sektörleri büyüteç altına almak gerekir:
Yılın bir çeyreği ile ilgili sanayi üretimi değişimini bulmak için önce o çeyrekteki aylık endeks değerlerinin toplamı bulunur. Bu toplamın önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırılması ile bulunan oran, milli gelirin o dönemdeki seyri hakkında ipuçları verir.