(Industrial Revolution) Sanayi Devrimi terimini ilk kez İngiliz iktisatçısı Arnold Toynbee kullanmıştır. Ünlü tarihçi Arnold Toynbee’nin akrabası olan iktisatçı Toynbee, sanayinin doğuşu ile ekonomik değişimin bağlantısını incelemiştir.
Dünya ekonomisi bugüne kadar dört sanayi devrimi yaşamıştır. Birinci Sanayi Devrimi 18. yüzyılda İngiltere’de başlamıştır. Teknolojik icat ve yenilikler, sanayi organizasyonunun hızla büyümesini sağlamıştır. 1735 de Abraham Derby, eritme fırınlarında odun kömürü yerine kok kömürü kullanarak demir üretiminde yeni bir teknoloji uygulanmasına imkân hazırlamıştır. 1774’de James Watt ile buhar makinesi sanayideki yerini almıştır. 1733’de John Kay, 1767’de Arckwright ve 1785 de Cartwright adlarında üç İngiliz, makineyi tekstil sanayisine sokmuşlardır. Buhar gücüne dayanan bir makineleşme döneminin başlaması, iş bölümünün ileri bir aşamaya taşınması ve pazarların genişlemesi Birinci Sanayi Devrimi’nin başlıca unsurları olmuştur.
İkinci Sanayi Devrimi elektrik enerjisinin devreye girmesi ile başlamıştır. Elektrik sanayisinin gelişmesi, dizel motorlarının imalatı ve verimliliği artıran yenilikler sanayide kitlesel üretimi mümkün kılmıştır.
İkinci Dünya Savaşı sonunda petrokimya alanındaki büyük yenilikler, hafif madenler sanayisinin gelişmesi ve otomasyondan geniş ölçüde yararlanılması, büyük değişikliklerin öncüsü olmuştur. Sanayi örgütlenmesi, iş yönetimi ve pazarlama konularındaki gelişmeler üçüncü sanayi devriminin gerçekleşmesini sağlamıştır. Üçüncü devrime yeni bir atılım ivmesini bilgisayar kullanımı ve otomasyon kazandırmıştır. Dördüncü sanayi devrimi, internet, ileri elektronik, biyoteknoloji, yapay zekâ, nanoteknoloji gibi yeni bilim ve iş alanlarının geliştiği yeni yüzyılda ortaya çıkmıştır ve halen devam etmektedir. Yapay zekâ çalışmalarında aşama kaydedilmesi ve siber-fiziksel sistemlerin yaygınlaşması ekonomide ve sanayide yeni bir dönemin başlamasını sağlamıştır.