(Real Sector Confidence Index: RSCI) Reel Kesim Güven Endeksi, ekonomik konjonktürün yönü hakkında bilgi sağlar. İktisadi Yönelim Anketi’nin bazı soruları seçilerek hesaplanan bu endeks, ekonomik faaliyetteki büyüme ve daralma dönemleri hakkında önceden bilgi sağlayabilir ve mevcut ekonomik durumun tanımlanmasına ışık tutabilir. Reel sektör temsilcilerinin ekonomik görünüme ilişkin genel izlenimlerini ortaya koymak amacıyla, İktisadi Yönelim Anketi’nin, farklı sorularına verilen yanıtların birlikte değerlendirilerek özetlendiği bir göstergedir. TCMB’nin hazırladığı bu anket tek bir gösterge ile ekonominin gidişatı hakkında genel bir fikir verebilir. Sonuçların karşılaştırılmasında referans olarak sanayi üretim endeksi alınır. Sanayi üretim endeksinin devreleri, Merkez Bankası ile OECD’nin ortak çalışmasından elde edilir.
Endeksteki artış veya azalış ancak süreklilik gösterdiği takdirde bir anlam ifade eder. Endeksin 100’e eşit olması ankete katılanların ekonomik faaliyetteki istikrar algılamasına işaret eder. Endeksin 100’ün altında olması kötümser görünüm nedeniyle güvenin azaldığı anlamına gelir. 100’ün üstündeki değerler iyimser görünüm ve güven artışının habercisidir.
“Reel Kesim Güven Endeksi” verileri TÜİK tarafından üretilen “Ekonomik Güven Endeksi”nin veri kaynaklarından biri olup, sonuçlar TÜİK ile paylaşılmaktadır. Anket yanıtlarının toplulaştırılmasında üç aşamalı olarak ağırlıklandırma yapılmaktadır. Ağırlıklar, bir önceki yıla ilişkin yıllık sanayi üretim endeksi verileri kullanılarak yılda bir kez güncellenmektedir.
RKGE, İktisadi Yönelim Anketi’nin toplam sipariş, mamul mal stoku, ihracat, üretim, istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişata yönelik sorularına verilen yanıtların bir fonksiyonu olarak hesaplanmaktadır. Mamul mal stoku sorusuna verilen yanıtların ağırlıklı olarak toplulaştırılan denge değeri 100 rakamından çıkarılarak, diğer sorulara verilen yanıtların ağırlıklı olarak toplulaştırılan denge değerlerine 100 rakamı eklenerek endeks değerleri elde edilmektedir. RKGE, söz konusu endeks değerlerinin basit aritmetik ortalaması olarak hesaplanmaktadır. Anket cevapları ait olduğu ayın 1-15. günleri arasında alınmakta sonuçlar ilgili ayın son haftasında yayımlanmaktadır. Veriler mevsimlik düzeltme işlemine tabi tutulduğu için reel sektördeki eğilimi daha net ve gerçekçi bir içerikle verebilmektedir.