Planlama-Programlama-Bütçeleme Sistemi (PPBS)

(Planning-Programming-Budgeting System) Klasik bütçe sisteminde öde­nekler satın alınan şeylere, PPBS’de ise hizmetlere harcanır. Bu sistem ilk kez 60’lı yıllarda ABD’de uygulanmıştır. Kaynakların özellikle hizmetlere tahsisis için alternatif programlardan en uy­gun olanı seçilir. Hızlı değişim dönem­lerinde devlet hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasını sağlayan PPBS dört aşamada hayata geçirilmektedir:

  • Planlama: Bu aşamada uzun vadeli projeksiyonlarla yönetimin hedefleri ve bu hedeflere ulaşmanın gerektirdiği maliyet tahmin edilir ve strateji seçe­nekleri oluşturulur.
  • Programlama aşamasında uzun vadeli hedeflere uygun programlar ve alt prog­ramlar oluşturulur. Alt programlar ge­rekli faaliyeti ve harcamaları da kapsar.
  • Bütçeleme bölümünde programlanan faaliyetler için parasal değerlendirme yapılır ve ödenek ayrılır.
  • Analitik aşamada sistem analizi, fay- da-maliyet ve verim-maliyet analizleri ile doğrusal programlama ve sistem planlaması gibi teknikler kullanılarak hedeflere en uygun program ve proje­ler seçilir.

PPBS’nin avantajları hangi hizmet için ne kadar para harcandığını şeffaf bir şe­kilde göstermesi, savurganlığı önlemesi ve yöneticilerin hangi konulardan so­rumlu olduğunu belirlemesidir. Devlet yönetiminin özellikle alt kademelerin­de bilimsel analiz yapacak yetişmiş ele­manların az sayıda olması ve sistemin kurulmasının maliyetin yüksekliği ise PPBS’nin en önemli sakıncalarındandır.