Pigou Etkisi

(Pigou Effect) Cambridge Ekolü ikti­satçılarından A. C. Pigou’nun istihdam hacmi ile ücret değişmeleri arasında­ki ilişki konusundaki açıklamasıdır. N istihdam hacmini, Y gelir düzeyini, q ücret ödemelerine ayrılan bölümün gelire olan oranını ve W ücret haddini gösterdiğinde bu değişkenler arasın­daki bağlantı şu formülle ortaya konabilmektedir.

                      Y
N = q    ------------------
                     W

Eşitlikten anlaşıldığı üzere gelir düze­yi ve q oranı aynı kaldığı takdirde ücret haddi düştüğünde istihdam hacmi art­maktadır. Pigou, modelinde tasarruf­ların sadece faiz haddinin değil, aynı zamanda halkın elinde bulundurduğu nakit paranın reel değerinin de fonksi­yonu olduğunu açıklamaktadır. Halkın elinde bulundurduğu para ve devlet tahvillerinin reel değerleri, fiyatlar ge­nel seviyesinin düşmesi ile yükselir. Bu durumda satın alma güçleri artmış olan bireyler ellerinde daha az para tutarak aynı satın alma gücüne sahip olabildik­leri için tüketim harcamalarını artıra­bilirler. Böylece nakdi tasarruf miktarı azalmış olmaktadır.

Pigou , “reel ankes etkisi” ile tasarrufla­rın azalabileceğini böylece yatırım-tasarruf eşitliğinin sağlanabileceğini gös­termek istemiştir. Fakat araştırmalar Pigou Etkisi’nin uygulamada yeterince etkili olmadığını göstermiştir. Ayrıca Pigou analizinin ortaya koyduğu denge kararsızdır. Çünkü dinamik bir analiz bakımından, girişimcilerin tahminle­rinde meydana gelecek değişmeler, tam istihdam denge noktasından uzaklaş­maya neden olmaktadır. Ayrıca Pigou Etkisi’nin, yani servet artışı nedeniyle tasarrufların azalmasının, tam istihda­mı her zaman sağlayıp sağlamayacağı konusu kesinliğe kavuşturulamamıştır.