(Money supply) Merkez Bankası, günlük açıklamalar, haftalık bilançolar ile yayınladığı aylık, üç aylık ve yıllık raporlarla emisyon, para arzı, kredi ve mevduat hareketleri konusunda her türlü bilgiyi verir. Paranın miktarı ve dolaşım hızı ekonominin reel göstergelerini etkiler. Para arzının başlıca kalemleri şöyledir:
Emisyon: TCMB tarafından ihraç edilen diğer bir deyişle dolaşıma çıkarılan banknot ve madeni para toplamıdır. Ticari ve sınai senetlerin reeskont işleminde ve altın ile döviz girişi karşılığında banknot basılması durumlarında emisyonda değişiklik görülür. Merkez Bankası, acil durumlar için emisyon tutarı kadar banknotu kasalarında hazır tutar. Bu nedenle banknotlar hiçbir zaman matbaadan direkt olarak dolaşıma çıkmaz.
Dolaşımdaki para: Dolaşıma çıkarılan paranın bir bölümü banka kasalarında tutulur. Bu tutar düşüldükten sonra, fiilen dolaşımda olan para tutarına ulaşılır. Dolaşım için eskiden “tedavül” kelimesi kullanılırdı.
M1: Dolaşımdaki para tutarına mevduat bankalarındaki döviz ve TL olarak vadesiz ticari, tasarruf ve diğer mevduat eklendiğinde “M1” adı verilen para arzı ölçüsüne ulaşılır.
M2: M1’e mevduat bankalarındaki döviz ve TL olarak vadeli mevduat eklendiğinde M2 para arzı hesaplanmış olur.
M3: M2’ye repodan sağlanan fonlar, para piyasası fonları ve ihraç edilen menkul kıymetler (2 yıla kadar vadeli) eklendiğinde M3 elde edilir.
Rezerv Para: Bu büyüklük, TCMB’nin analitik bilançosundan türetilen bir kavramdır. Rezerv Para, emisyon, Türk Lirası zorunlu karşılıklar ve bankalar serbest mevduatı toplamı olan TCMB’nin bankacılık kesimine olan TL yükümlülüğü, fon hesapları ve banka dışı kesimin mevduatından oluşmakta ve piyasalara olan cari yükümlülüğü göstermektedir. Rezerv Para büyüklüğü içinde yer alan bankalar TL mevduatı, serbest ve bloke hesaplardan oluşmaktadır.
Parasal taban: Bir analitik bilanço kalemi olmayan ancak analitik bilanço kalemlerinden türetilen Parasal Taban büyüklüğüne, rezerv paraya TCMB’nin açık piyasa işlemleri nedeniyle piyasaya olan nakit yükümlülüklerinin (ya da nakit alacaklarının) eklenmesiyle ulaşılır. Parasal Taban = Rezerv Para + Açık Piyasa İşlemleri. Analitik bilançonun pasifinde yer alması nedeniyle, açık piyasa iişlemlerinin artı işaretli olması, TCMB’nin piyasadan net likidite çektiğini, eksi işaretli olması ise piyasaya net likidite verdiğini göstermektedir. Dolayısıyla TCMB’nin piyasaya net likidite vermesi durumunda Parasal Taban, Rezerv Paradan düşük olacaktır.
Merkez Bankası Parası: Merkez Bankası Parası, TCMB’nin sağladığı likiditenin en önemli göstergesidir. Bu parasal büyüklük, emisyonu, kamu kesiminin, bankaların ve banka dışı kesimin Türk parası mevduatlarını ve TCMB’nin açık piyasa işlemlerinden kaynaklanan nakit borçlarının ve alacaklarının netleştirilmiş tutarını göstermektedir. “Merkez Bankası Parası”, TCMB’nin TL karşılığı yaptığı döviz alım ve satım işlemlerinden ve diğer TL işlemlerinden etkilenmektedir.
Para Tabanı: IMF ile Türkiye’nin 2008’den önce yaptığı “stand-by” anlaşmaları çerçevesinde, “para tabanı” terimi tanımlanmıştır. Parasal tabandan farklı olarak Para Tabanı büyüklüğü “açık piyasa işlemleri” kalemini ve “rezerv para” içerisindeki “fon hesapları” ve “banka dışı kesim mevduat”ını içermez. “Para tabanı”, emisyon ve bankalar mevduatının toplamına eşittir.