Nobel Ekonomi Ödülleri

(Nobel Economy Prizes) Ekonomi Ödülleri, Sverige Riksbank tarafından Nobel Ödülleri çerçevesinde verilmek­tedir. Ödülün verilmesine 1969 yılında başlanmıştır. 2018 yılı dahil olmak üze­re 50 yılda 80 kişiye ödül verilmiştir. Ödülle ilgili tüm harcamalar İsveç Dev­let Bankası tarafından karşılanmakta­dır. En çok ödül verilen konu yedi ödül ile makroekonomi olmuştur. Aşağıda ödülü alanlar hakkında kısa bilgi ve­rilmiş, bilim insanlarının adlarının ya­nında ülkeleri yazılmıştır. İki ülkenin yazılması durumunda ilk ülke çalışma­larını yaptığı ülke ikincisi ise doğduğu ülkedir. Tırnak içinde verilen ibareler ise ödül için gösterilen gerekçelerdir.

1969 - Ragnar Frisch (Norveç) ve Jan Tinbergen (Hollanda): İlk ödülü alan iki kişiden biri olan Tinbergen kalkınma planlaması konusuna çalışmalar yapmış, 60’lı yılların başında Türkiye’ye gelerek Devlet Planlama Teşkilatı’nda danış­manlık görevi üstlenmişti. Ragnar Frisch’le birlikte aldıkları ödülün gerekçesi “Ekonomik süreçlerin analizi için, dina­mik modeller geliştirip uygulamaları” idi.

1970 - Paul A. Samuelson (ABD): “Statik ve dinamik ekonomik kuramını geliştirdiği ve ekonomi biliminde analiz düzeyini yükseltmede aktif olarak katkı sağlayan bilimsel çalışması” sayesinde ödül alan ABD’li ekonomist, dünya ül­kelerinde çok okunan bir ekonomi ders kitabının da yazarıydı.

1971 - Simon Kuznets (ABD-Rusya): “Gelişme süreci ile ekonomik ve sosyal yapının kavrayışını geliştiren ve yeni bir bakış açısı getiren, tecrübesiyle bul­duğu ekonomik büyüme yorumu” için ödül alan Kuznets konjonktür dalgaları üzerinde çalışmalar yapmış ve belirle­diği bir dalga, kendi adı ile anılmıştı.

1972- John Hicks (İngiltere) ve Kenneth J. Arrow (ABD): İki bilim in­sanı özellikle “ Genel ekonomik denge te­orisi ve refah teorisi konularındaki öncü katkıları” ile ödüle hak kazanmışlardı.

1973 - Wassily Leontief (ABD-Rus­ya): Rusya’da doğan ve daha sonra ABD’ye yerleşen Leontiev, “ Girdi-Çıktı yöntemini geliştirdiği için ve buna önemli ekonomik sorunlarının çözü­münde başvurduğu için” ödüle layık görülmüştü. Bu analiz, planlama çalış­malarının gerçekçi ve işlevsel olmasını sağlamaktaydı.

1974 - Gunnar Myrdal (İsveç) ve Friedrich August von Hayek (İngiltere-Avusturya): Avrupalı bu iki bilim insanı farklı yaklaşımlara ve ba­kış açılarına sahipti. Gunnar Myrdal dönemin kurumsal iktisat düşüncesine katkı yapmış iktisatçılarından biri idi. Friedrich von Hayek ise ekonomide li­beralist ve serbest piyasacı görüşleri savunmaktaydı. “Para politikası ve eko­nomik dalgalanma teorilerindeki öncü çalışmaları için ve ekonomik, sosyal ve kurumsal olguların birbirine bağlılığı üzerine derinlemesine analizleri için” gerekçesi farklı görüşlere sahip bilim insanlarının benzer yöntemleri kulla­nabildiğini gösteriyordu.

1975 - Leonid Vitaliyevich Kantoro­vich (Sovyetler Birliği) ve Tjalling C. Koopmans (Hollanda): Ödülün gerekçesi iki iktisatçının “Kaynakla­rın optimum dağılımına yaptıkları kat­kı” idi. Kantorovich, Sovyetler Birliği’nden ödül alan tek iktisatçı idi.

1976 - Milton Friedman (ABD): Mo­netarist görüşlere sahip iktisatçı ödülü “ Tüketim analizi para tarihi ve teorisi alanlarındaki başarısı için ve istikrar politikasının karmaşıklığını gösterdiği için” aldı. Ödülün Hayek’in ardından Friedman’a verilmesi, dünya ekonomi­sinde serbest piyasacı görüşlerin güç kazandığını göstermekteydi.

1977 - Bertil Ohlin (İsveç) ve Ja­mes E. Meade (ABD): 70’li yılların ortalarında dünya ekonomisinde kü­reselleşme eğilimlerinin başlamasının ardından iki iktisatçıya “Uluslararası ticaret ve uluslararası sermaye hare­ketleri teorisine çığır açan katkıları için” ödül verilmişti.

1978 - Herbert A. Simon (ABD): Simon’a verilen ödülün gerekçesi “Ekono­mik organizasyonlar içinde karar verme süreçleri üzerine öncü araştırmalar” idi. Ancak doktorasını siyaset bilimi konusunda yapan Simon yapay zekâ­nın çok tanınan öncülerindendi. Daha 1957’de bilgisayarların potansiyeli ko­nusunda araştırmalar yapan Simon’un ödülü almasından iki yıl sonra ilk kişisel bilgisayarlar satışa sunulmuştu.

1979- Theodore W. Schultz (ABD) ve Arthur Lewis (ABD-Santa Lu­cia): 80’li yıllara kadar Nobel Ekonomi Ödülleri çoğunlukla gelişmiş ülkelerin sorunlarını inceleyen bilim insanlarına veriliyordu. 1979’dan sonra gelişmekte olan ülkelerin sorunlarını inceleyen­lere verilen ödül sayısı artış gösterdi. Ödülün gerekçesinde de zaten “Ge­lişmekte olan ülkelerin sorunlarının özellikle dikkate alındığı ekonomik gelişme araştırmaları konusunda öncü çalışmalara” vurgu yapılmıştı.

1980 - Lawrence Klein (ABD): Klein’in aldığı ödül ekonometriye yö­nelen ilginin bir göstergesiydi. Ödül bu iktisatçıya “Ekonometrik modeller kur­duğu ve bunları ekonomik politikaların ve ekonomik dalgalanmaların analizine uyguladığı için” verilmişti.

1981 - James Tobin (ABD): Küre­selleşme döneminde ülkeler arasında sermaye hareketlerinin serbestleşmesi yeni ve çözümü giderek zorlaşan so­runlar ortaya çıkarmaktaydı. Tobin bu sorunları incelemiş, küresel sermaye akımlarının ülkelerin ekonomik istik­rarını bozmasını önlemek için adına “Tobin Vergisi” denen bir finansal ön­lemi önermişti. Tobin’in aldığı ödülün gerekçesi ise “Finansal piyasaların ana­lizi ve analiz sonuçlarının, istihdam, üretim ve fiyatlarla ilişkisi” idi.

1982 - George Stigler (ABD):
Bu iktisatçıya ödül “Piyasaların kamusal düzenlemesinin etkileri ve nedenleri, piyasaların fonksiyonu ve endüstriyel yapılar konusunda yeni ufuklar açan çalışmaları için” verilmişti.

1983 - Gerard Debreu (ABD-Fransa): Ekonomiyle uğraşan bilim insanla­rının 200 yıldır incelediği denge konu­suna Debreu yeni bir yaklaşım getirdiği için ödüle hak kazanmıştı. Ödülün “Ge­nel denge teorisinin titiz bir şekilde ya­pılmış yeniden açıklaması ve ekonomik teoriye yeni analitik metotlar katması” olarak özetlenen gerekçesinde de bu katkı vurgulanmaktaydı.

1984 - Richard Stone (İngiltere): Te­orik çalışmalardan sonra ödül sırası am­pirik çalışmalara gelince Stone “Milli muhasebe sisteminin gelişmesine esaslı katkıları ve dolayısıyla ampirik ekono­mik analiz temellerini fazlasıyla geliştir­diği için” ödüle layık bulunmuştu.

1985 - Franco Modigliani (ABD-İtalya): 80’li yıllarda finans sektörü tüm dünya ülkelerinde ve bu arada Türkiye’de gözde sektör haline gelmiş­ti. Bunun etkisiyle finans sorunları ile uğraşan iktisatçıların sayısı artmıştı. Modigliani’ye Nobel Ödülü “ Finansal piyasaların ve tasarrufların analizinde­ki öncü çalışmaları için” verilmişti.

1986 - James M. Buchanan (ABD): Ekonominin siyaset ve sos­yal yapı ile ilişkileri önem kazanınca ABD’li iktisatçı “Ekonomik ve siyasi ka­rar verme sürecinde sözleşme ve Ana­yasa temelindeki katkıları için” ödüle hak kazandı.

1987 - Robert Solow ABD: Bilim hayatı boyunca ekonomik büyümenin koşullarını inceleyen Solow’un çalış­maları, “ Ekonomik büyüme teorisine yaptığı katkılar” gerekçe gösterilerek onurlandırıldı.

1988 - Maurice Allais (Fransa): Av­rupalı iktisatçı “Kaynakların etkin kul­lanılmasına ve piyasalar teorisine öncü katkıları için” ödül aldı.

1989 - Trygve Haavelmo (Norveç): Haavelmo’ya ödül “Eşzamanlı ekono­mik yapının analizi ve ekonometrinin olasılık teorisinin temellerini açıklığa kavuşturduğu için” verildi.

1990 - Harry M. Markowitz, Merton H. Miller ve William F. Sharpe: Üç ABD’li iktisatçı “Finansal ekonomi te­orisi konusunda öncü çalışmaları için” ödüllendirildi.

1991 - Ronald Coase (ABD-İngiltere): 80’li yıllarda finans sektörü ve matematik iktisat ile ilgili çalışmalara ödül verilmesinden sonra 90’lı yıllar­da sıra kurumsal ekonomi konusunda araştırma yapanlara gelmişti. Coase “Ekonominin kurumsal yapısı ve fonk­siyonu için mülkiyet hakları ve işlem maliyetlerinin önemini keşfedip açık­lığa kavuşturduğu için” 81 yaşında iken ödüle hak kazandı.

1992 - Gary Becker (ABD): Psikoloji biliminin ve davranışların ekonomi ile ilişkisini inceleyen Becker, “Piya­sa-dışı davranışlar da dahil olmak üze­re, insan davranışı ve etkileşiminin çok geniş bir şekilde incelenmesi suretiy­le mikroekonominin kapsamını geniş­lettiği için” ödül aldı.

1993 - Robert W. Fogel ve Douglass C. North: Ödül iki yıl aradan sonra tekrar kurumsal iktisatçılara veril­di. Gerekçe iki ABD’li bilim insanının “Ekonomik ve kurumsal değişmeleri açıklamak için ekonomik teori ve kantitatif yöntemler uygulayarak ekonomi tarihi konusundaki araştırmaları yeni­lemeleri” idi. Douglas North, Çin eko­nomisini yönetenlerin değer verdiği bir ekonomist idi.

1994 - John C. Harsanyi (ABD-Macaristan), John F. Nash Jr. (ABD) ve Reinhard Selten (Almanya): Oyun Teorisi’ne önemli katkılar yapan üç bi­lim insanına verilen ödülün gerekçesi “İşbirlikçi olmayan oyun teorisinde denge konusundaki öncü analizleri” idi. Bir ruhsal rahatsızlık nedeniyle araştır­malarından bir süre uzak kalan Nash, hayatının filme çekilmesinden sonra kamuoyunun yakından tanıdığı bir bi­lim insanı oldu.

1995 - Robert E. Lucas Jr. (ABD): “Rasyonel bekleyişler hipotezini uy­gulaması ve geliştirmesi, dolayısıy­la makroekonomik analizi değiştirip, ekonomik politika konusunda kavra­yışımızı derinleştirdiği için” ödüle hak kazanan Lucas, dönemin iktisatçılarını etkilemişti.

1996 - James A. Mirrlees (İngiltere) ve William Vickrey (ABD-Kanada):
İki ekonomist “Asimetrik enformas­yonda teşviklerin ekonomik teorisine yaptıkları temel katkıları araştırdıkları için” ödüllendirilmişti.

1997 - Robert Merton (ABD), My­ron S. Scholes (ABD-Kanada) : Bu iki ekonomist, türev ürünlerin değeri­ni belirlemek için geliştirdikleri yeni yöntem ve formül için ödüle hak ka­zanmıştı. Scholes’in yöntemi birlikte geliştirdiği Fisher Black, 1995’de ha­yatını kaybettiği için ödülü alamadı. Scholes’in kurduğu ve ödüllü formülü­ne göre yatırımları yönlendirdiği Long Term Capital Management şirketi ku­rulduktan üç yıl sonra 1998 Rusya Krizi sonrasında krize girdi. ABD hükümeti krizin yaygınlaşmasını önlemek için 126 milyar dolarlık fon için bir kurtar­ma operasyonu düzenlemişti.

1998 - Amartya Sen (İngiltere-Hindistan): Gelişmekte olan ülkelerin de­mokrasi içinde kalkınma yollarını araştı­ran Sen, “Refah ekonomisi konusundaki katkıları için” ödüle hak kazandı.

1999 - Robert A. Mundell (ABD-Ka­nada): Mundell “Değişik döviz kuru re­jimlerinde mali ve parasal politikaları­nın ve optimum para alanlarının analizi için” ödüllendirildi.

2000 - James J. Heckman (ABD) ve Daniel L. McFadden (ABD): Ödül Heckman’a “ Seçilmiş örneklerin ana­lizi için teori ve metotlar geliştirdiği için”, McFadden’a ise “Ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için” verilmişti.

2001 - George A. Akerlof, A. Michael Spence ve Joseph E. Stiglitz: Asimet­rik enformasyon konusundaki çalışmalar 1996’dan sonra bir kez daha ödüllendiril­di. Üçü de ABD’li olan bu bilim insanları ödülü ”Asimetrik enformasyonlu piyasa­lardaki analizleri için” almıştı.

2002 - Daniel Kahneman (ABD-İsrail) ve Vernon L. Smith (ABD): Doktorasını psikoloji alanında yapan Kahneman’a ödül “Özellikle insani ka­rar verme ve belirsizlik içinde verilen kararlar konusunda ekonomik bilim­lere psikolojik araştırma kavrayışını entegre ettiği için” verilmişti. Vernon Smith’e verilen ödülün gerekçesi ise “Ampirik ekonomi analizinde, bilhassa alternatif piyasa mekanizmaları konu­sundaki çalışmalarda bir araç olarak laboratuvar deneylerini geliştirmesi” idi.

2003 - Robert F. Engle (ABD) ve Cli­ve Granger (İngiltere): Engle ödülü “Zamanla değişen ve volatilite göste­ren ekonomik zaman serilerinin ana­lizi konusunda geliştirdiği yöntemler için” aldı. Granger’a verilen ödülün gerekçesi ise “Ortak eğilimler gösteren ekonomik zaman serilerinin kointeg- rasyon analizi için geliştirdiği yöntem­ler” olarak gösterildi.

2004 - Finn E. Kydland, (Norveç) ve Edward Prescott (ABD): Bu bilim in­sanları “İş döngüsünü harekete geçiren gücün ve ekonomik politikanın çağa uyu­mu konuları ile dinamik makroekonomiye katkı yaptığı için” ödüle hak kazandı.

2005 - Robert Aumann (İsrail-Almanya) ve Thomas Schelling (ABD): İki bilim insanın çalışması ile oyun teorisi konusundaki çalışmalar bir kez daha ödüllendirildi. Ödüllendir­me gerekçesi, “Oyun teorisi analizi ile işbirliği ve uyuşmazlık konularındaki kavrayışımızı geliştirmeleri” oldu.

2006 - Edmund S. Phelps (ABD): Phelps, “Makroekonomik politikada dönemler arası değişim imkânlarının analizi” için ödül aldı.

2007 - Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin ve Roger B. Myerson: Üç ABD’li iktisatçı “Mekanizma tasarımı teorisi­nin temellerini attıkları için” ödüle hak kazanmışlardı.

2008 - Paul Krugman (ABD): Günlük gazetelerde ekonomi konusunda köşe yazıları da kaleme alan Krugman’a “Ti­caret modellerinin ve ekonomik faali­yetin konumunu incelemesi nedeniyle” ödül verilmişti.

2009 - Elinor Ostrom ve Oliver Williamson: ABD’li bu iki bilim insa­nının çalışma alanı kurumsal iktisat idi. Ödülün verilme gerekçesi “Özellikle kamu olmak üzere, ekonomi yönetimi konusundaki analizleri” olmuştu. Eli­nor Ostrom Nobel Ekonomi Ödülünü alan ilk kadın olmuştu.

2010 - Peter Diamond (ABD), Dale T. Mortensen (ABD) ve Christopher A. Pissarides (İngiltere-Kıbrıs): Üç bilim insanı “Arama friksiyonlarını içeren piya­saları analiz ettikleri için” ödül almışlardı.

2011 - Thomas Sargent ve Chris­topher A. Sims: İki ABD’li iktisatçı “Makroekonomide neden ve sonuç üzerindeki ampirik araştırmaları için” ödüle hak kazanmışlardı.

2012 - Alvin Roth (ABD) ve Lloyd S. Shapley (ABD): İktisatçıların ödül­lendirilme gerekçesi “Dengeli tahsis edilme teorisi ve piyasa tasarımı uygu­laması için” yaptıkları çalışmalar idi.

2013 - Eugene Fama, Lars Peter Hansen ve Robert J. Shiller: Üç ABD’li bilim insanı “Aktif varlık fiyat­larının ampirik olarak analizi konusun­daki çalışmaları için” ödüllendirildi.

2014 - Jean Tirole (Fransa): “Büyük firmaların piyasa gücü kontrolü ve ana­lizi” konusundaki çalışmaları için ödü­le layık görüldü.

2015 - Angus Deaton (İngiltere-ABD): Deaton, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde gelir da­ğılımının tartışma konusu olduğu bir dönemde “ Tüketim analizi, fakirlik ve iktisadi refah” konusundaki araştırma­ları sayesinde ödüle hak kazandı.

2016 - Oliver Hart (İngiltere) ve Bengt Holmström (Finlandiya): Bu bilim insanlarına ödül “Sözleşme teori­sine katkıları için” verildi.

2017 - Richard Thaler (ABD): Thaler’e verilen ödülün gerekçesi “Dav­ranışsal iktisada yaptığı katkılar” idi. Böylece davranışsal iktisat konusun­da araştırmalar yapan bir bilim insanı daha ödül almış oldu.

2018 - William Nordhaus (ABD) ve Paul Romer (ABD): ABD’nin Yale Üniversitesi’nden William Nordhaus ve New York Üniversitesi’nden Paul Romer ödüle hak kazandı. Ödül iktisat­çılarından William Nordhaus’a “İklim değişikliğinin genel denge yaklaşımı içerisinde modellenmesi”; Paul Ro- mer’e ise “Yenilikçilik ve araştırma-geliştirmeye dayalı bilgi ekonomisi ve büyüme modellerine katkıları” üzerine sunuldu. Her iki iktisatçının araştır­malarının ortak noktasını, geniş bir perspektif içerisinde, ekonomik ilişki­ler yumağını ve ekonomilerin zaman içerisinde nasıl hareket ettiğini model- leyerek, uygulanabilir iktisadi politika­lar üretmek olduğu vurgulandı.

2019 - Abhijit Banerjee (ABD- Hin­distan), Esther Duflo (ABD-Fransa) ve Michael Kremer (ABD): adlı eko­nomistlere verilen ödülün “gerekçesi“ Küresel yoksulluğun azaltılması için kullandıkları deneysel yaklaşım olarak açıklandı. Duflo Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan ikinci kadın oldu. Kremer, 46 yaşındaki Duflo ve eşi Banerjee, gelişmekte olan ülkelerde yoksullukla mücadele etmek için kullanılan araç ve yöntemlerin ne ölçüde yararlı olduğu konusunda araştırmalarını yapıyorlar.