Mevduat

(Deposits) Mevduat, bir gerçek veya tüzel kişinin sahip olduğu hazır satın alma gücünü kullanmak yerine vadeli veya vadesiz olarak bankaya yatırma­sıdır. Güvenilir bir bankaya para yatır­mak, riski en düşük yatırımlardan bi­ridir. Ancak mevduat vadesinden önce çekildiğinde, yatan paraya, başlangıç tarihinden itibaren vadesiz mevduat faizi uygulandığı için kazanç kaybı or­taya çıkar. Paranın vadesi geldiğinde tek risk, bankanın ödeme güçlüğü içine düşmesidir. Ancak bu durumda da Ta­sarruf Mevduatı Sigorta Fonu belirle­nen üst limite kadar tasarruf sahibinin parasını ve normal ölçülerdeki faizini geri öder. Bu nitelikleri ile bankaya para yatırmak, ekonominin seyrini yakından izleme imkânı bulunmayan, küçük ya­tırım sahipleri ve emekliler için uygun bir yatırım aracıdır. Mevduatın başlıca unsurları şunlardır:

Faiz oranı: Resmi mevduat dışında­ki mevduata uygulanacak faiz oranları banka ile müşteri arasında serbestçe belirlenir. Her banka mevduata uygula­dığı faiz oranını banka şubesinde görü­nür bir yerdeki çizelge ile açıklar.

Valör: Faiz hesabına esas alınan tarihe valör tarihi denir. Valör tarihi, paranın bankaya yatırıldığı günü takip eden ilk işgünüdür. Vadeli hesaplar, vadelerin­de çekilmeden yenilendikleri takdirde önceki hesabın vade sonu tarihi yeni he­sabın valör tarihi olur. Döviz tevdiat he­saplarında nakit döviz teslimatı ile hesap açılırsa, paranın bankaya yatırıldığı günü takip eden ilk işgünü valör olarak verilir.

Vade: Hesap açılışında, valör tarihi ile hesabın kapatılması için tespit edilen tarih arasındaki süredir. Vade sonu ta­rihi ise hesabın kapatıldığı ve paranın çekileceği tarihtir. Vadenin ay veya yıl olarak belirlenmesi halinde vade sonu, vadenin son bulduğu ayda valör tarihine karşılık gelen gündür. O ayda valör tarihine karşılık gelen gün yoksa ayın son günü vade sonudur. Belirli bir süre sonunda geri çekilmek koşulu ile açılmış bir günden uzun vadeli hesap­lar vadeli mevduat olarak adlandırılır. Tasarruf sahipleri bankalarda çeşitli vadelerde hesap açtırabilir. Vadesiz mevduatı daha çok bankalarda sık sık işlem yapan iş insanları kullanır. Va­desiz mevduattaki para, tasarruf sahibi tarafından istenildiği anda geri çeki­lebilir. Vadeli mevduat süreleri TCMB tarafından belirlenir. İhbarlı mevduat türünde, paranın çekileceğinin 7 gün önceden bankaya bildirilmesi gerekir.

Gün sayısı: Faiz gün esasına göre he­saplanır. Faiz hesabına esas gün sayısı­na valör tarihi dahil edilirken vadenin son günü dahil edilmez.

Müşterek hesaplar: İki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin ortak kullanım için bankalarda açtırdıkları hesaplara “müşterek hesap” adı verilir. Müşterek hesaplar vadeli veya vadesiz olabilir. Hesaptaki para, verilecek yazı­lı talimata göre ortak imza ile veya tek kişi tarafından kullanılabilir.

Vade bitiminde yenileme: Vadeli he­sapların vadesi sonunda yenilenmesi (temdit), müşterinin talimatı veya he­sap cüzdanı ile başvurusu durumunda yapılır. Bu işlemde, yenileme tarihinde banka tarafından uygulanan faiz oranı geçerli olur. Bir talimat verilmediği tak­dirde, hesaptaki paraya vadesiz mevdu­at faiz oranının uygulanması, tasarruf sahibinin zararına yol açar.

Hesaptan para çekilmesi: Mevdu­at sahipleri ile banka arasında vade ve ihbar süresi için belirlenen koşullar dışında mevduat sahiplerinin mevdu­atlarını geri alma hakları hiçbir surette sınırlandırılamaz. Paranın yattığı şu­beden provizyon alınmak kaydı ile aynı bankanın farklı bir şubesinden de para çekmek mümkündür.

Mevduatın gizliliği: Banka mensup­ları, görevleri dolayısıyla öğrendikleri bankalara veya müşterilerine ait sırları, açıkça yetkili kılınan mercilerden baş­kasına açıklayamaz.