(Mercantilism) 16. yüzyıldan 18. yüzyılın başına kadar, ticaret yapan ulusların bir bölümünde uygulanan bir iktisat politikasıdır. Bu politikanın ana amacı, ihracatı teşvik yoluyla altın birikimini sağlamak ve ulusun servetini ve gücünü artırmaktır.
Merkantilistler, ticareti ve sanayileşmeyi ana amaç edinmişler, ihracatın ithalatı karşıladıktan sonra bir fazlalık vermesini ve ülkeye değerli maden girişini sağlamasını amaçlamışlardır. Bunun için hükümetler ihraç sanayilerindeki yatırımları teşvik etmişler, ithalatı kısmak için yüksek gümrük vergileri uygulamışlardır.
Bunun dışında yerli sanayi tarafından kullanılacak hammaddelerin ihracatı yasaklanmış, nitelikli işçilerin ülke dışına göçü engellenmiştir. Ancak ticaretteki rakip ülkeler de misilleme olarak benzer önlemler aldığı için merkantilist uygulamaların bazıları amacına ulaşamamıştır. Sömürge ülkeleri ile ticaret yapan Avrupa ülkeleri ise hammadde ve tarım ürünü ithal edip sanayi ürünü ihraç ederek büyük kazançlar sağlamışlardır. İngiltere’de merkantilist yazarlar tüccar kökenliydi ve düşüncelerini yazdıkları risaleler ile yaymaya çalışmışlardı.
Merkantilizmin Almanya-Avusturya kanadına Kameralizm adı verilmişti. Bu konuda fikir üretenler hükümet danışmanları, kamu yöneticileri ve bazı akademisyenlerdi. Alman merkantilistlerinin amacı yerli sanayi dallarını geliştirmek ve kendi kendine yeterli bir ekonomi yaratmaktı. Fransız tipi merkantilizme Colbertizm adı verilmişti. Fransa’da merkantilist politika, Jean Baptiste Colbert’in yetiştirdiği bürokrat kadrolar tarafından yürütülmekteydi.