(Location theory) İktisadi faaliyetlerin, işletme, kent ve bölge düzeyinde niçin ve nerede toplandıklarını belirleyen ve J. H. Von Thünen tarafından geliştirilen ve bölgesel iktisadın temelini oluşturan teoridir.
Teori, üretimin yapılacağı yerin, yapılan üretimi hangi koşullar altında ve ne şekilde etkileyeceğini ortaya koyar. İşletmenin hammadde tedarik masraflarının, üretim maliyetinin ve pazarlama harcamalarının üretimi optimal biçimde etkileyebileceği yerin nasıl seçileceği konusu “üretim yeri teorisi” olarak da adlandırılan teorinin inceleme alanına girmektedir. Kuruluş yeri teorilerinin üzerinde durdukları temel faktörlerden biri taşıma (ulaştırma) giderleridir. Üretim yeri sorunu ile ilk ilgilenen düşünürlerden biri olan Von Thünen üretim bölgeleri, tüketim pazarından uzaklaştıkça taşıma giderlerinin artması nedeniyle bu bölgelerde ancak belli ürünlerin yetiştirilebileceğini ileri sürmüştür. Von Thünen’e göre, taşıma masrafları ne kadar yüksekse malın diğer üretim maliyetleri o kadar düşük olmalıdır.
Kuruluş yerinin seçiminde üretimin gerekleri de dikkate alınmalıdır. 1840 ile 1845 arasında İstanbul Zeytinburnu’da bir demir-çelik fabrikası kurulduktan sonra çevrede su kaynağı bulunmadığı fark edilmiştir. Açılan kuyulardan tuzlu su çıkması nedeniyle suyun uzaktan taşınması maliyeti yükselten etkenlerden biri olmuştur. Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın deniz kıyısından uzakta kurulmasının gerekçesi herhangi bir düşman saldırısından kolaylıkla ulaşamayacağı yer olmasından kaynaklanmıştır. Ancak 1940’tan sonra savaş uçakları kullanımı yaygınlaşınca bu gerekçe anlamını kaybetmiştir.