İthalat

(Import) Bir ülkede yerleşik kişi ve ku- rumların diğer ülkelerdeki satıcılardan mal satın almasıdır. Ana mal gruplarına göre ithalat dağılımında yatırım malı, tüketim malı ve ara mallar ayrımı yapı­lır. Hammadde ve enerji ithalatı da ara mallar grubu içinde yer alır. Sektörlere göre dağılımda tarım, madencilik ve sanayi ürünlerinin ithalattaki payı in­celenebilir. TÜİK, ithalatın teknolojik yoğunluğa göre dağılımını da hesap­lamaktadır. Bu hesaplamada ithalatın yüksek, orta yüksek, orta düşük ve dü­şük teknolojilere göre dağılımı incelenebilmektedir.

İthalatın düzeyi, iç talebin ne ölçüde güçlü olduğu konusunda fikir verir. İt­halat ekonominin büyümesine endeks­lidir. Büyüme yıllarında ithalat da hızlı bir şekilde artar. Ekonominin canlan­ma yıllarında yükselen ithalat, daralma yıllarında duraklama veya azalma eğili­mine girebilir. İthalatın ana mal grup­larına göre dağılımı şöyledir:

Yatırım malı: Bu gruptaki ithalatın artışı olumlu bir göstergedir. Artış, iş insanlarının ekonominin geleceğinden umutlu oldukları için yeni makine ve teçhizat ithal ettiklerini gösterir. Ya­tırım malı ithalatının, toplam ithalata oranının yüzde 20’ye yaklaşması ekono­minin canlandığı izlenimini güçlendirir.

Tüketim malı: Tüketim malı ithala­tının yıllar itibariyle önemli artışlar kaydetmesi, yerli sanayinin tüketici ta­lebindeki değişimi izleyemediğini akla getirir. Sanayi kuruluşlarının iç pazar­da hesaplı fiyatı ve yüksek kaliteyi he­deflemeleri, tüketim malı ithalatını normal düzeyine indirir. Bu gruptaki it­halatın, toplam ithalata oranının yüzde 15’i aşması ekonomide ısınma işaretle­rinden biridir.

Ara malları: Hammadde ve ara malı ithalatının hızlı artışı, sanayicilerin sonraki dönemlerde ortaya çıkabilecek kur artışlarını dikkate alarak stok yap­malarından kaynaklanır. Bu artış da canlanma potansiyeli açısından olumlu bir artış olarak kabul edilebilir.

İthalat değerindeki bir değişim, dış fi­yatlardan, döviz kurlarından veya mik­tar artışından kaynaklanabilir.