(Import) Bir ülkede yerleşik kişi ve ku- rumların diğer ülkelerdeki satıcılardan mal satın almasıdır. Ana mal gruplarına göre ithalat dağılımında yatırım malı, tüketim malı ve ara mallar ayrımı yapılır. Hammadde ve enerji ithalatı da ara mallar grubu içinde yer alır. Sektörlere göre dağılımda tarım, madencilik ve sanayi ürünlerinin ithalattaki payı incelenebilir. TÜİK, ithalatın teknolojik yoğunluğa göre dağılımını da hesaplamaktadır. Bu hesaplamada ithalatın yüksek, orta yüksek, orta düşük ve düşük teknolojilere göre dağılımı incelenebilmektedir.
İthalatın düzeyi, iç talebin ne ölçüde güçlü olduğu konusunda fikir verir. İthalat ekonominin büyümesine endekslidir. Büyüme yıllarında ithalat da hızlı bir şekilde artar. Ekonominin canlanma yıllarında yükselen ithalat, daralma yıllarında duraklama veya azalma eğilimine girebilir. İthalatın ana mal gruplarına göre dağılımı şöyledir:
Yatırım malı: Bu gruptaki ithalatın artışı olumlu bir göstergedir. Artış, iş insanlarının ekonominin geleceğinden umutlu oldukları için yeni makine ve teçhizat ithal ettiklerini gösterir. Yatırım malı ithalatının, toplam ithalata oranının yüzde 20’ye yaklaşması ekonominin canlandığı izlenimini güçlendirir.
Tüketim malı: Tüketim malı ithalatının yıllar itibariyle önemli artışlar kaydetmesi, yerli sanayinin tüketici talebindeki değişimi izleyemediğini akla getirir. Sanayi kuruluşlarının iç pazarda hesaplı fiyatı ve yüksek kaliteyi hedeflemeleri, tüketim malı ithalatını normal düzeyine indirir. Bu gruptaki ithalatın, toplam ithalata oranının yüzde 15’i aşması ekonomide ısınma işaretlerinden biridir.
Ara malları: Hammadde ve ara malı ithalatının hızlı artışı, sanayicilerin sonraki dönemlerde ortaya çıkabilecek kur artışlarını dikkate alarak stok yapmalarından kaynaklanır. Bu artış da canlanma potansiyeli açısından olumlu bir artış olarak kabul edilebilir.
İthalat değerindeki bir değişim, dış fiyatlardan, döviz kurlarından veya miktar artışından kaynaklanabilir.