(Types ofunemployment) İşsizlik emek arz ve talebi arasındaki uyumsuzluktan doğar. Bu uyumsuzluğun nedenleri her ülkede ve her dönemde farklı olmaktadır. İşsizliğe gelişen ülkelerde sermayenin yetersizliği, gelişmiş ülkelerde ise teknolojik gelişme yol açmaktadır. Başlıca işsizlik türleri şunlardır:
Açık işsizlik: Çalışmak istediği halde geçerli ücret düzeyinde iş arayıp bulamayanları kapsamaktadır.
Yapısal (strüktürel) işsizlik: Gelişen ülkelerde emek arzı ile sermaye ve üretim araçları arasındaki uyumsuzluktan doğan kalıcı ve kronik bir işsizlik türüdür.
Teknolojik işsizlik: İnsan gücü yerine makinenin ikame edilmesinden veya üretimde daha verimli yöntemlerin uygulanmasından ileri gelen bir işsizliktir. Bu işsizlik türü gelişmiş ülkelerde daha yaygındır. İşçilerin yeni teknolojileri öğrenme imkânı bulmaları bu işsizliğin olumsuz etkisini bir ölçüde azaltmaktadır.
Konjonktürel işsizlik: Ekonominin çalkantıları ve konjonktür dalgalanmaları sırasında ortaya çıkan işsizlik türüdür. Bu tür işsizliğin nedeni efektif talebin daralması sonrasında yatırım ve üretim gerilemesi yaygınlaşınca işverenlerin işçi çıkarmaya başlamasıdır.
Mevsimlik işsizlik: Mevsim değişmeler veya hava koşulları nedeniyle bazı mamullerin arzında veya talebinde meydana gelen önemli azalmalar mevsimlik işsizlik olgusunu doğurmaktadır. Tarım ve yapı sektörü mevsimlik işsizliğin en çok görüldüğü işkollarıdır.
Arızi (friksiyonel) işsizlik: Bir ekonomide emek arz ve talebi arasında genel bir denge olduğu zaman bile mevcut olan ve işçilerin yer ve iş değiştirmesi sonucu ortaya çıkan bir işsizlik türüdür.
Gizli işsizlik: İşgücünün düşük bir verimlilik ve ona uygun düşük bir ücretle istihdam edilmesi durumunu tanımlayan bir işsizlik türüdür. Gizli işsizliğin görüldüğü ekonomilerde bir veya iki kişinin görebileceği iş, çok defa bu sayıların çok üstünde kişilere yaptırılır. Bu ortamda başka bir işte çalışmak üzere bunlardan bir kısmının üretimden çekilmesi halinde üretim miktarında hemen hemen hiç bir azalma meydana gelmemektedir.