(Causes of unemployment) İşsizliğe yol açan başlıca faktörler şöyle özetlenebilir:
Demografik yapı: 2000’li yıllarda nüfus artış hızı düşmesini sürdürse de nüfus artış hızının yüksek ve yüzde 2’nin üstünde olduğu 80’li yıllarda doğanlar, dalga dalga işgücü piyasasına girmekte ve iş aramaktadır.
Tarımda açığa çıkan nüfus: Yüzyılın başında işgücünün yüzde 45’i tarım sektöründe çalışırken, bu oran 2018 yılında yüzde 18.4’e kadar indi ve işsizliğin artmasına yol açtı.
İç göç: Ekonomik açıdan gelişmesi duraklayan bölgelerden gelişmiş bölgelere yönelen göç eski hızını kaybetse de işsizliğin yapısal nedenlerinden birini oluşturmaktadır.
Bağımsız çalışanlarda azalma: İşsizliği artıran bir diğer neden, esnaf, zanaatkâr ve küçük tüccar gibi bağımsız çalışanların, toplam işgücü içindeki oranlarının azalması olmaktadır. 1990 yılında yüzde 38 olan ücretlilerin oranı, 20 yıl içinde sürekli artarak 2018 yılında yüzde 68 oldu. Bu süre içinde hipermarketlerin ve zincir mağazaların artmasıyla, terzi, kasap, manav ve bakkal gibi bağımsız iş sahiplerinin bir bölümü işlerini kaybetmeye başladı.
Teknoloji ve otomasyon: Ekonomi tarihinin her döneminde, teknolojik ilerleme önce işsizlerin sayısını artırmakta, daha sonra ortaya çıkan yeni iş alanları, işsizlerin istihdamını sağlamaktadır. Türkiye ekonomisi halen ilk aşamada bulunmakta ve her tür teknolojik ilerleme işsizliği artırmaktadır.
Dış rekabetin artması: Küreselleşme döneminde sanayiciler ara mallarını ve hammaddeyi, fiyatın en düşük olduğu yerden, gerektiğinde dış ülkelerden almaktadır. Tüketiciler de fiyatı düşük görünen ithal mallarına yönelebilmektedir. İthalatı artıran bu tercihler, yerli sanayide istihdamın hızlı artışını zorlaştırmaktadır.
Dış ülkelerdeki yatırımlar: Sanayici ve işadamlarının, Türkiye’de girdi fiyatlarının ve ücretlerin yüksekliğini gerekçe göstererek, dış ülkelerde yatırım yapması da işsizliğin artışına yol açmaktadır.
Küresel nedenler: Küreselleşme dönemi şirketlerin ömrünü kısaltmakta ve kapısına kilit vuran şirketlerin artması işçilerin işlerini kaybetmesine yol açmaktadır.
Devletin ekonomiden çekilmesi: Küreselleşme döneminde devletin sosyal işlevleri dışında kalan ekonomik alanlardan çekilmesi de işsizliği artırmaktadır. Geliri düşük bölgelerde ve illerde özel sektör, devletin özelleştirme nedeniyle boşalttığı ekonomik alanı dolduramamaktadır.