İşgücü Göstergeleri
(Labour force indicators) İşgücü, istihdam ve işsizlik konusundaki istatistikler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanır. 1988’e kadar bu konularla ilgili ilgiler nüfus sayımlarından ve 1966 yılından itibaren düzensiz olarak bazı dönemlerde yapılan Hanehalkı İşgücü Anketlerinden (HİA) derleniyordu. Sonraki yıllarda anketin kapsamı ve yönetmeleri sürekli olarak geliştirildi.
- 2004’ten itibaren anketteki alt yaş sınırı 12’den 15’e yükseltildi.
- Üç aylık olarak yapılan anket 2005 yılından sonra yine üçer aylık dönemler esas alınarak aylık olarak yayınlanmaya başlandı. Örneğin bir yılın mart ayı için yapılan açıklama şubat, mart ve nisan aylarının ortalamasını kapsar. Sonraki açıklama mart, nisan ve mayıs aylarındaki istihdam durumunu gösterir ve nisan ayındaki göstergelerin düzeyini yansıtır. İşgücü istatistikleri kentler ve kırsal alan için ayrı ayrı hesaplanır.
- 2004 yılından itibaren anket kâğıdındaki soru sayısı 47’den 98’e, 2005’te ise 110’a çıkarıldı ve AB’nin işgücü istatistikleri konusundaki standartlarının tamamen karşılanması amaçlandı. Anketin yapıldığı kitle 44 bin hanehalkına yükseltildi.
- Mevcut durumda hanehalkı işgücü anketi sonuçları, ilgili üç aylık dönemin bitimini takip eden 45. günde, her ayın 15’inde açıklanmaktadır.