(Capacity Utilization Rate of the Manufacturing Industry) Bu gösterge, imalat sanayisi dallarında mevcut kapasitelerin hangi oranda kullanıldığını gösterir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından her ayın 20. günü açıklanır. İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına dayalı olarak üretilen bir göstergedir. Kapasite kullanım oranı (KKO) imalat sanayisindeki üretim düzeyi hakkındaki bilgiyi en erken zamanda verdiği için dikkatle izlenir. TCMB, kapasite kullanım oranlarını sanayi işyerlerinden aldığı bilgilere göre hesaplar. Veriler sanayi dallarına göre ayrı ayrı yayınlanır. Oranlar, işyeri sayısına ve üretim değerine göre ağırlık verilerek açıklanır. “Üretim değeri ağırlıklı” kapasite kullanım oranları daha gerçekçidir.
Talepteki değişimin işareti: Sanayiciler mevcut kapasitelerin kullanımını talep düzeyine göre ayarlar. Sanayicilerin, satışlar artınca aldıkları ilk karar, genellikle fazla mesailerin toplam miktarını artırmak olur. Çünkü bu uygulama, yeni vardiya ihdas etmekten daha hesaplıdır. Ancak talep canlılığını sürdürürse, iş insanları ikinci hatta üçüncü bir vardiyayı devreye sokar.
KKO ve yatırımlar: KKO yükseldiğinde faiz oranları düşük düzeydeyse ve iş insanları talebin yüksek düzeyde devam edeceğini düşünüyorlarsa, tevsi (genişletme) yatırımları artar. Koşullar iyice elverişli ise komple yeni yatırımların temeli atılır. KKO’nun sürekli olarak yüksek düzeyde seyretmesi çok olumlu bir işaret değildir. Bu durum, sanayide tevsi yatırımlarının geciktiğini haber verir.
Oranın değerlendirilmesi: Tek bir fabrikada dönem dönem yüzde 100’lük bir kapasite kullanım oranına ulaşılabilir. Ancak bir sektörde veya sanayinin tümünde aynı anda yüzde 100’lük bir orana ulaşılması imkânsızdır. Çünkü gelişme hızı tüm sanayi dallarında aynı hızda değildir. Yüksek oranlar talebin çok canlı olduğu ve ekonominin ısındığı anlamına gelir. Kapasite kullanım oranının yüzde 70 dolaylarına inmesi, bir durgunluğun başlamakta olduğunu gösteren erken uyarı sinyallerinden biri olarak kabul edilir. Tevsi ve modernizasyon yatırımları ile komple yeni yatırımlar ertelendiğinde de kapasite kullanımı yükselir.
Ekonomik büyümenin hızlı olduğu dönemlerde, bu oranın yüksekliği enflas- yonist baskıların ağırlaştığını ortaya koyar. Toplu izinlerin, makine bakım ve onarımının yapıldığı dönemlerde, kapasite kullanım oranı (KKO) doğal olarak düşük çıkar. Kış aylarında ve dokuz günlük bayram tatilinin uygulandığı yıllarda da bu oran beklenenin altında gerçekleşir. Mevsimlik düzeltme tekniği ile hesaplanmış KKO serileri, sanayideki üretimin seyri konusunda daha sağlıklı bir fikir verir. Kapasite kullanımını incelerken tek bir aydaki oran yerine, son dört-beş aydaki trendi araştırmak daha doğru olur.