(Share) Pay veya hisse senedi terimleri, esas sermayenin belirli sayıda, eşit itibari değerlere bölünmüş parçalarını tanımlamak için kullanılır. Bir şirketin hisse senedini satın alanlar, o şirketin paydaşı veya ortağı olur. Tasarruf sahibi, elindeki hisse senedi sayısı ne kadar az olursa olsun, olsun şirketin sahip olduğu tüm bina, mobilya ve makinelerin belirli bir bölümüne sahip olmuş sayılır. Şirket kâr ettiğinde hisse senedi sahibi de bu kârdan payını alabilir. Ayrıca şirketin geleceğini belirleyecek konularda söz ve karar hakkı vardır. Kural olarak her hisse senedi aynı oy hakkına sahiptir. Sahip olunan hisse senedi ne kadar çoksa, oy hakkı da aynı ölçüde fazla olur. Hisse senedi alanlar iki şekilde kazanç sağlayabilir: Hisse senedi alınan fiyattan daha yüksek bir fiyata satılabilirse masraf ve komisyonlar çıktıktan sonra kalan bölüm tasarruf sahibinin kazanç hanesine yazılır. Tasarruf sahibinin diğer bir kazancı da kârlılık durumunda dağıtılabilecek temettüdür. Hisse senedi sahibinin mevcut sermayedeki payı, artırılan sermayeden de aynı oranda pay alma hakkını verir. Rüçhan hakkı denen bu hak eski senetlerin ibrazı ile kullanılabilir. Ancak bu hak kazanılmış bir hak olmadığı için yetkili kurullar, bu hakkın kullanımını sınırlayabilir veya kaldırabilir. Hisse senedi, tasfiye bakiyesine katılma hakkını da sağlar.
Hisse senedi sahibinin bilgi alma hakkı, ana sözleşme maddesi veya yetkili kurulların kararıyla engellenemez. Bu hakkın karşılığı olarak tasarruf sahibi de ortaklıktan ayrılmış bile olsa şirket sırlarını saklamak zorundadır ve iş ile ilgili sırları açıklayamaz. Hisse senedi almak isteyenler şirketin durumu ve şirketin kazancını etkileyecek tüm faktörleri incelediği takdirde kazanç ihtimallerini yükseltebilirler. Başlıca hisse senedi türleri şöyledir:
Hamiline ve nama yazılı hisse senetleri: Hamiline (taşıyana) yazılı hisse senetlerinde devir işlemi teslimle tamamlanır. Nama yazılı hisse senetleri ise esas mukavelede aksine hüküm olmadıkça devir edilebilir ve pay defterine kaydedilir.
Adi ve imtiyazlı hisse senetleri: Adi hisse senetleri, ana sözleşmede aksine bir hüküm yoksa sahiplerine eşit haklar sağlar. İmtiyazlı hisse senetleri ise adi hisse senetlerine göre kâra iştirak ve genel kurulda oy kullanma açısından sahiplerine ayrıcalık sağlar.
Bedelli ve bedelsiz hisse senetleri: Yeni taahhüt veya ödeme yolu ile çıkarılan hisse senetleri kuruluş aşamasında ya da sermaye artırımında çıkarılır. Bedelli hisse senetleri ya eski ortaklar ya da halka arz yoluyla diğer kişiler tarafından bedeli karşılığında satın alınabilir. Yedek akçe, dağıtılmamış kâr, yeniden değerleme değer artış fonu, gayrimenkul satış kazançları veya iştiraklerdeki değer artışlarının sermayeye eklenmesi nedeniyle çıkarılacak hisse senetleri esasında eskisinin uzantısıdır. Eski ortaklara verilen ve yeni bir ödeme veya taahhüt gerektirmeyen bu tür hisse senetlerine “bedelsiz” denir.
Primli ve primsiz hisse senetleri: Üzerinde yazılı değer ile ihraç edilen hisse senetlerine primsiz, nominal değerlerinden yüksek bir bedelle ihraç edilen hisse senetlerine ise primli hisse senedi denir. Primli hisse senedi ihracı için ya esas sözleşmede hüküm bulunmalı ya da genel kurul tarafından karar alınmalıdır.
Kurucu ve intifa hisse senetleri: Kurucu hisse senetleri, belli bir sermaye payını temsil etmediği gibi, şirketin yönetimine katılma hakkını da vermez. Bu durumda, kuruluş hizmeti karşılığı olmak üzere, ana sözleşme hükümleri gereğince, şirket kârının bir kısmına iştirak hakkı temin etmek üzere ve daima kurucuların adlarına yazılı olmak şartıyla ihraç edilir. İntifa hisse senetleri ise şirket genel kurulunun alacağı kararla bazı kimselere çeşitli hizmetler ve alacak karşılığı olarak kuruluştan sonra verilen ve sermaye payını temsil etmeyen hisse senetleridir.