(Harrod-Domar growth model) Keynes’in Genel Teorisi ile başlayan dönemde ekonomistlerin ilgileri büyüme sorunları üzerinde yoğunlaşmıştır. Keynes, tasarruf-yatırım eşitliğini gerekli ve yeterli bir denge koşulu saymaktaydı. Roy Harrod ve Evsey Domar’ın büyüme modelinde ise yatırım-tasarruf eşitliğine ek olarak sermaye / hasıla oranının ve hızlandıranın etkileri de dinamik ve dengeli büyüme unsurları arasına dahil edilmiştir. Harrod-Domar modelinin dinamizmi karşılıklı etkiden kaynaklanmaktadır. Tasarruf, yatırımları beslemekte yatırımlar, milli geliri yükseltmektedir. Milli gelir yükselince tasarruf ve yatırım tekrar artmaktadır. Milli geliri Y, milli gelirdeki artışı AY ile gösterirsek, büyüme hızı y olur: y = AY / Y. Aynı ekonomide toplam sermaye stokunu K, yatırımları I, sermaye stoku K’ya yapılan ilaveleri AK ile gösterirsek, yatırımlar sermaye stokuna yapılan ilavelere eşit olur ve I = AK eşitliği yazılabilir. Toplam sermaye stoku olan K’yı, yaratılan hasıla Y’ye böldüğümüzde (K / Y) oranı “ortalama sermaye / hasıla oranı” adını taşır. Sermaye stokuna yapılan ilavelerle yaratılan hasıla arasındaki oran ise “marjinal sermaye hasıla oranı” olarak adlandırılır ve AK / AY veya I / AY oranı ile gösterilir.
Ortalama ve marjinal sermaye / hasıla oranları birbirine eşit varsayıldığında şu eşitlik yazılabilir.
K A K
--------- = ----------
Y A Y
Oranlar üzerinde aritmetik işlemler yapıldığında şu denklik ortaya çıkar: Büyüme oranı = Yatırımların milli gelire oranı / Sermaye-hasıla oranı. Yatırımların milli gelire oranının yüzde 16 ve sermaye / hasıla katsayısının 3.2 olduğu bir ekonomide büyüme oranı yüzde 5 olarak hesaplanır.
Yüzde 6 büyüme hedeflendiğinde ve sermaye-hasıla katsayısı 3.2 olduğunda yatırımların milli gelire oranının yüzde 19.2 düzeyinde bulunması gerekir. Eğer yurtiçi tasarruflar yüzde 16 düzeyinde kalmışsa 3.2 puanlık fark, dış borçlanma ile karşılanabilir.
Domar, belirli bir “t” yılındaki sermaye-hasıla ilişkisinin zaman içinde aynı düzeyde kalıp kalmayacağı konusunu araştırmıştır. Yatırımlar her geçen yıl birbirini izleyerek arttığında ve toplam sermaye stoku yükseldiğinde azalan randımanlar kanunu etkisi ortaya çıkmaktadır.