Cari işlemler dengesi: Cari işlemler dengesi sağlam olan ülkelerin paraları daha çok talep edilir. Bir ülkenin ithalatı ihracatından daha fazlaysa ve bu açık diğer döviz girişleriyle kapatılamıyorsa, borçlanma kaçınılmaz olur ve ülkenin parası gözden düşer.
Bütçe dengesi: Bir ülkenin bütçe açığı vermesi, borçlanmayı veya para basmayı gerektirir. Her iki önlem de paranın değer kaybetmesine yol açar.
Ülkenin dünya ticaretindeki payı: Bir ülkenin mal ve hizmetlerine yönelen talep artmışsa ve ülkenin dünya ticaretindeki payı yükselmişse, o ülkenin parasına yönelen talep de artar.
Enflasyon: Bir ulusal paranın talep edilmesi için değerinin istikrarlı olması ve enflasyon nedeniyle güç kaybetmemesi gerekir.
Faiz oranları: Bir ülkede faiz oranları diğer ülkelerden yüksek olduğu takdirde, yatırımcılar ellerindeki fonları o ülkenin parasına çevirir. Bu durumda faizi yükselten ülkenin parası, talep artışı nedeniyle değer kazanır.
Rezerv konumu: Dünya ülkelerindeki döviz rezervlerinin oluştuğu para birimine yönelen talep artacağı için bu para yaygın kabul görür. Dolar, rezerv para olması sayesinde, ABD ekonomisindeki dış ticaret ve bütçe açıklarına rağmen güçlü para konumunu korumaktadır.