Girdi-Çıktı Analizi

(Input-output analysis) Girdi-çıktı analizi ve tabloları bir sanayi dalının veya sektörün diğer sektörlerden ne satın aldığını ve diğer firmalara ve tü­keticilere ne sattığını gösterir. Ülke ekonomisinin tümünü kapsayan bir girdi-çıktı analizi firmalara ve bireylere ait tüm ekonomik işlemlerin toplamı­dır. Bu analizler, faktör tahsislerinin ve sektörel gelişme planlarının ve hesaplarının daha gerçekçi ve sağlıklı yapıl­masını sağlar. Ekonominin sektörleri arasındaki üretim ilişkilerinin incelen­mesi, ekonomi yönetimine önemli ipuç­ları verebilir. Analizin temellerini Quesnay ve Walras atmış, geliştirilmesini ve güncelleştirmesini Leontiev üstlenmiş­tir. Türkiye’de girdi-çıktı araştırmaları her 10 yılda bir TÜİK tarafından yapılır. 2002’den sonra 2012’de yapılan analizin sonuçları 2015 yılında yayınlanmıştır. Tabloların birçok kullanım alanı var­dır. Bunlardan bazıları, ekonominin yapısal analizi ve planlaması, üretimin, talep yapısının, fiyatların ve maliyetle­rin analizidir. İthalat ve ihracatın, yatı­rımların ve verimliğin analizinde de bu tablodan yararlanılır. Tablolar duyarlı­lık ve etki analizinin yapılmasını da ko­laylaştırır. Girdi-çıktı analizinin diğer yararları şunlardır:

Yapısal analiz: Ekonomin yapısını ve işleyişini anlamak, analiz etmek ve ya­pısal değişim için gerekenleri yapmayı mümkün kılar. Girdi-çıktı tabloları bir ekonomide üretilen ve satın alınan mal ve hizmetlerin ayrıntılı olarak incelen­mesini ve değerlendirilmesini sağlar.

Ekonometrik modelleme:
Çok sektörlü makroekonomik modellerin dü­zenlenmesinde girdi çıktı analizinden yararlanılır.

Ulusal hesaplara katkı: Tablolar, Ulu­sal Hesaplar Sistemi’nin temelini oluş­turur, arz ve talebin bütünleştirilmesin­de önemli role sahiptir. Ayrıca ekonomik istatistiklerle uyumlu bir çerçeve oluş­turur, tanım ve sınıflamalar arasında tutarlılık sağlar ve farklı kaynaklardan derlenen verilerin sayısal açıdan analiz edilmesini kolaylaştırır. Girdi-Çıktı Tablosu, arz ve kullanım tablolarından elde edilir. Satır ve sütun sayısı eşit kare matris şeklindedir. Bu tablolar ürün, sanayi veya karma tekno­loji varsayımlarına göre üründen ürüne veya sanayiden sanayiye olmak üzere hazırlanabilir. Tablonun analizinde aşağıdaki değerlendirmeler dikkate alınır:

Arz Tablosu, sanayiler tarafından ana ve yan faaliyete bağlı olarak üretilen ürünler ile ithal edilen mal ve hizmetle­ri gösterir. Satırlarda ürünler, sütunlar­da ise sanayiler yer alır. Yurtiçi üretim temel fiyatlarla, ithalat ise CIF ile de­ğerlidir. Ticaret ve taşımacılık marjları ve net vergi matrisleri olarak adlandı­rılan değerlendirme matrisleri yardı­mıyla temel fiyatlarla olan tablolar alıcı fiyatlarına dönüştürülür. Tabloda ayrı­ca yerleşiklerin yurtdışından doğrudan satın alışları ve ithalat üzerindeki CIF ve FOB düzeltmesi bulunur.

Kullanım Tablosu, sanayilerin ana ve yan faaliyet üretimleri için satın aldık­ları mal ve hizmet girdilerini gösterir. Sütunlar itibariyle sanayilerin üretim maliyetini yansıtır ve bütün ara mali­yetler alıcı fiyatlarıyla ölçülür. Girişim tarafından indirilemeyen KDV, alıcı fiyatlarına dahildir. Satırlar itibariy­le toplam mal ve hizmet arzının hangi sanayiler ve nihai talep unsurları tara­fından kullanıldığını gösterir. Tabloda yerleşiklerin yurtdışında yaptıkları doğrudan satın alışlar da yer almaktadır. Kullanım tablosu üç bölümden oluşur.

Ara tüketim bölümü, sanayinin ve ürünlerin ara tüketimini ifade eder. Bi­rincil ve ikincil faaliyet üretimi için ge­rekli mal ve hizmetleri gösterir.

Nihai talep bölümü, hanehalkı, dev­let ve hanehalklarına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların nihai tü­ketimi, gayrisafi sermaye oluşumu, stok değişimi ve ihracat için ürün kullanım­larını gösterir.

Katma değer unsurları bölümü, sa­nayilere göre çalışanlara yapılan öde­meler, üretim üzerindeki vergi ve süb­vansiyonlar, net faktör gelirleri ve sabit sermaye tüketimini yansıtır.