(Economic Confidence Index) Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerini, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırıla- rak birleştirilmesinden oluşmaktadır. Ekonomik Güven Endeksi’nin alt endeksleri şunlardır:
- Bileşik endeks içinde ağırlığı yüzde 20 olan Tüketici Güven Endeksi’nde hanenin maddi durumu, genel ekonomik durum, işsiz sayısı ve tasarruf etme ihtimali ile ilgili olarak gelecek 12 ay için beklentiler yer almaktadır.
“Reel Kesim” bölümünde imalat sanayisi ile ilgili olarak gelecek üç ay için beklentiler yansıtılmaktadır. Bileşik endeks içinde bu alt endeksin ağırlığı yüzde 40’tır. Bu alt endekste ankete cevap verenlerin mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç ay için üretim hacmi, toplam istihdam, ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ile ilgili beklentileri bulunmaktadır. Alt endekste ankete katılanların sabit sermaye yatırım harcaması yapıp yapmadıkları ve genel gidişatı nasıl gördükleri konusundaki sorulara verdikleri cevaplar da değerlendirilmektedir.
- Hizmetler sektörü bölümünde son üç aylık dönemde iş durumu ve hizmetlere olan talep ile gelecek üç ayda hizmetlere yönelen talep beklentisi yer almaktadır. Bu alt sektörün ağırlığı yüzde 30’dur.
- Ağırlığı yüzde 5 olan perakende ticaret sektörü bölümünde son üç aydaki iş hacmi ve satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve gelecek üç ay için iş hacmi satışlar beklentisi bulunmaktadır.
- İnşaat sektörü bölümünde alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı ile bilgi ve beklentiler vardır. Sektörün bileşik endeksteki ağırlığı yüzde 5’tir. TÜİK tarafından hazırlanan endeks belirli bir ay için o ayın son haftasında açıklanmaktadır. Alt endeksler ile ilgili bilgiler her ayın ilk iki haftasında derlenen verilerden yararlanılarak hesaplanmaktadır. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin güven ve iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin güvensizlik ve kötümserliği göstermektedir.