Eğitim konusundaki göstergelerin en önemli kaynağı TÜİK’in eğitim istatistikleridir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Yüksek Öğretim Kurumu’nun ve ÖSYM’nin internet sitelerinde de eğitim konusunda istatistikler bulunur. UNESCO’nun istatistik yıllıklarında, Türkiye ile diğer ülkelerin genel eğitim düzeylerini ve göstergelerini karşılaştırma imkânı vardır. Nüfusun eğitim durumu ve eğitimin kalitesi konusunda bilgi aşağıdaki istatistiklerde yer alır: Okuryazarlık oranı: Nüfusun içinde okuma yazma bilenlerin oranıdır. Cinsiyete ve bölgelere göre ayrı ayrı hesaplanabilir. Türkiye’de kadınlar arasındaki okuma yazma oranı erkeklere göre daha düşüktür.
Okullaşma oranları: Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim çağında bulunanlar içinde öğrenim görenlerin oranını gösterir.
Ortalama eğitim süresi: 15 veya 25 yaş üstü nüfusun tamamladığı eğitim sürelerinin ortalamasını temsil eder. Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı hesaplanabilir. TÜİK’in bu süre için yaptığı bir hesaplama yoktur. Araştırmacıların hesaplamalarında ise farklı süreler ortaya çıkabilir. Bu konudaki hesaplamaların ortalaması 7 yıl dolayındadır.
Eğitimin kalitesi: Bu konuda bir fikir edinmek için aşağıdaki göstergeler incelenebilir:
- Eğitim harcamalarının milli gelir içindeki oranı, devletin ve ailelerin yaptığı harcamalar olarak iki kalemde ele alınabilir. Öğrenci başına düşen eğitim harcamalarının düzeyi de önemli bir göstergedir.
- Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, her eğitim kademesi için ayrı ayrı açıklanır.
- Derslik başına öğrenci sayısının 30’u aşması durumunda öğretmenler çocuklara yeterince zaman ayıramaz.