(World Bank, International Bank for Reconstruction and Development: IBRD) Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, 1944 yılında toplanan Bretton Woods Anlaşması uyarınca kurulmuştur. Kısa adı Dünya Bankası’dır. 189 ülkenin üye olduğu bankanın kuruluş amacı savaş sonunda üretim kapasiteleri yok olmuş Batı Avrupa ülkelerinin yeniden imarını sağlamak olan Dünya Bankası faaliyetlerini 1948 yılından itibaren gelişmekte olan ülkelere yöneltmiştir. Üye ülkelerin ödemeler bilançosundaki uzun vadeli ve bünyesel dengesizlikleri gidermeyi amaçlayan bu kuruluş, gelişen ülkelerin sermaye ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılamayı amaçlamaktadır. Üyelerden 11’i, banka sermayesinin yüzde 55’ine sahiptir. Türkiye bankanın sermaye sıralamasında 20. sıradadır.
Dünya Bankası Guvernörler Kurulu, İcra Direktörleri Kurulu, Başkanlık organları tarafından yönetilmektedir. Guvernörler Kurulu, üye devletlerin atadıkları birer guvernör ve vekilinden oluşmakta ve yılda bir kez toplanmaktadır. İcra Direktörleri Kurulu iki yıl için görevlendirilen 24 üyeli ve sürekli karar organıdır. Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Dünya Bankası’nın başkanı teamül olarak ABD vatandaşlarından seçilmektedir. 90’lı yıllardan sonra Dünya Bankası sosyal amaçlara daha fazla öncelik vermiş, açlığın giderilmesi, ilköğretim hakkından tüm çocukların yararlanması, sosyal ve ekonomik konularda cinsiyet ayrımının önlemesi gibi konularda projeler hazırlayan ve ülkelerce hazırlanan projeleri desteklemiştir.
Dünya Bankası Grubu: Dünya Bankası Grubu’ndaki beş kurum şunlardır: Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Kalkınma Birliği, Uluslararası Finansman Kurumu, Çok Taraflı Yatırım Garantisi Ajansı ve Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi.