Dünya Bankası

(World Bank, International Bank for Reconstruction and Development: IBRD) Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, 1944 yılında toplanan Bretton Woods Anlaşması uyarınca kurulmuş­tur. Kısa adı Dünya Bankası’dır. 189 ülkenin üye olduğu bankanın kuruluş amacı savaş sonunda üretim kapasi­teleri yok olmuş Batı Avrupa ülkelerinin yeniden imarını sağlamak olan Dünya Bankası faaliyetlerini 1948 yılından itibaren gelişmekte olan ülkelere yöneltmiştir. Üye ülkele­rin ödemeler bilançosundaki uzun vadeli ve bünyesel dengesizlikleri gidermeyi amaçlayan bu kuruluş, gelişen ülkelerin sermaye ihtiyaç­larının bir bölümünü karşılamayı amaçlamaktadır. Üyelerden 11’i, ban­ka sermayesinin yüzde 55’ine sahiptir. Türkiye bankanın sermaye sıralama­sında 20. sıradadır.

Dünya Bankası Guvernörler Kurulu, İcra Direktörleri Kurulu, Başkanlık organları tarafından yönetilmektedir. Guvernörler Kurulu, üye devletlerin atadıkları birer guvernör ve vekilinden oluşmakta ve yılda bir kez toplanmak­tadır. İcra Direktörleri Kurulu iki yıl için görevlendirilen 24 üyeli ve sürekli karar organıdır. Merkezi ABD’nin baş­kenti Washington’da bulunan Dünya Bankası’nın başkanı teamül olarak ABD vatandaşlarından seçilmektedir. 90’lı yıllardan sonra Dünya Bankası sosyal amaçlara daha fazla öncelik vermiş, aç­lığın giderilmesi, ilköğretim hakkından tüm çocukların yararlanması, sosyal ve ekonomik konularda cinsiyet ayrımı­nın önlemesi gibi konularda projeler hazırlayan ve ülkelerce hazırlanan pro­jeleri desteklemiştir.

Dünya Bankası Grubu: Dünya Ban­kası Grubu’ndaki beş kurum şunlar­dır: Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Kalkınma Birliği, Uluslararası Finansman Ku­rumu, Çok Taraflı Yatırım Garantisi Ajansı ve Uluslararası Yatırım Anlaş­mazlıkları Çözüm Merkezi.