Bütçe

(Budget) Bütçe ulusal amaçlara hizmet etmek için hazırlanan, kamu kurum ve kuruluşlarının belirli bir dönem için gelir ve giderlerini tahmin eden ve bun­ların uygulamasına önceden izin veren bir araçtır. Bütçenin ekonomik işlevleri rasyonel kaynak dağılımını, gelir dağılı­mında adaleti ve ekonomik sağlamak­tır. Bütçede kamu kesimi göstergeleri, merkezi yönetim bütçesi içerisinde yer alan kurum ve kuruluşlar, mahalli idareler, sosyal güvenlik kuruluşları, genel sağlık sigortası, fonlar, döner ser­mayeler ve İşsizlik Sigortası Fonu ve KİT’leri kapsamaktadır. Bu kapsamdan KİT’ler çıkartıldığında ise Genel Devlet kapsamına ulaşılmaktadır. Kamu kesi­mi ve genel devlet kapsamında önemli bir yer tutmakta olan merkezi yönetim bütçesi, genel bütçe kapsamındaki 48 kamu idaresini, içerisinde Yükseköğ­retim Kurulu, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri ve özel bütçeli di­ğer idarelerin bulunduğu özel bütçeli 147 idare ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar kapsamındaki 9 kurul ve ku­rumu kapsamaktadır. Mahalli idareler dengesi, il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyelerine bağlı idare­ler, belediyelerin oluşturduğu birlikler ve İller Bankası hesaplarını kapsamak­tadır. Döner sermayeli işletmeler tanı­mı içinde yer alan kurumlar iki grupta toplanmaktadır. Birinci grupta, mer­kezi yönetim bütçesi kapsamındaki idarelere bağlı olarak faaliyet gösteren işletmeler yer almaktadır. İkinci grup­ta ise bu işletmelerin dışında kalan ve kendi özel bütçeleri olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü bulunmaktadır. Sosyal güvenlik kuruluşları kapsamın­da Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu ve İşsizlik Sigortası Fonu yer almaktadır. Ancak, sosyal güvenlik ku­ruluşları gelir-gider dengesine, Türkiye İş Kurumu’nun sadece yatırımları dahil edilmekte olup, İşsizlik Sigortası Fonu dengesi ayrıca izlenmektedir. Fon den­gesi, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, Savunma Sanayii Des­tekleme Fonu ve Özelleştirme Fonu’nu kapsamaktadır.

Devletin mali durumunu gösteren tab­lolar şöyle sınıflandırılmaktadır:

Toplam kamu dengesi = Genel devlet hesapları + KİT’ler.

Genel devlet hesapları = Genel yönetim + Fonlar + İşsizlik Sigortası Fonu + Dö­ner sermayeli kuruluşlar.

Genel Yönetim = Merkezi yönetim büt­çesi + Sosyal Güvenlik Kurumu + Yerel yönetimler

Merkezi Yönetim bütçesi = Genel bütçe + Özel bütçeler +Düzenleyici ve denet­leyici kuruluşlar.

Genel bütçede bakanlıkların bütçesi ile birlikte TÜİK gibi kurum ve kuruluşlar yer alır. Özel bütçe, üniversiteleri ve bazı devlet kurumlarını kapsar. Düzen­leyici kuruluşlar arasında, SPK, BDDK, RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) vardır.

Bütçeler devletin DNA’sı gibidir, kay­nakların nerelerden ve kimlerden sağ­lanıp, nerelere aktığını gösterir. Ger­çekçi bir fikir elde etmek için son üç yılın bütçesinin karşılaştırılması gere­kir. Kamu kesiminin genel durumunu incelemek isteyenlerin ilk bakacakları tablo, yıllık programlarda yer alan “Ge­nel Devlet Toplam Gelir ve Harcama­ları” ve “Kamu Kesimi Genel Dengesi” başlıklı tablolardır. Bu hesaplarda kamu kesiminin gelir ve giderleri açık seçik bir şekilde görülür. Bütçeler çoğunluk­la 1 yıllık dönem için yapılır. 1983’ten önce 1 Mart olan mali yılın başlangıç günü daha sonra 1 Ocak’a alınmıştır. 400 sayfayı bulan yıllık bütçenin özünü ve temel ilkelerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği özet tablolarda görmek mümkündür.

 

ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak Invalid date hedef Invalid dateUse left and right arrows to move left selectionKaynak Invalid dateUse left and right arrows to move right selectionHedef Invalid dateUse TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection25%Yükleniyor...
ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak Invalid date hedef Invalid dateUse left and right arrows to move left selectionKaynak Invalid dateUse left and right arrows to move right selectionHedef Invalid dateUse TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection25%Yükleniyor...