(Individual Pension System, Private Pension System) Bireysel emeklilik sistemi, bireylerin gelirlerinden düzenli olarak tasarruf etmelerine imkân veren bir sistemdir. Yatırıma yönlendirilen bu birikim sayesinde, tasarruf sahibi emekliliğinde düzenli bir gelir elde edebilir. Bireysel emeklilik, hayat sigortalarından farklı olarak katılımcıya, biriken para konusunda söz ve karar hakkı sunar. Bu yönüyle yatırım fonlarına benzer. Sistem 2001 yılında 4632 sayılı yasanın kabul edilmesinden sonra 2003 yılında altı emeklilik şirketi ile faaliyete geçmiş, şirketlerin sayısı sonraki yıllarda 18’e yükselmiştir. Çalışanlara ek gelir temini ve ekonomide tasarruf düzeyinin artması için uygulanan bu sisteme katılanlar, belirli koşulların yerine getirilmesi halinde emeklilik gelirine veya toplu para almaya hak kazanmaktadır. Katılımcılar birikimlerinin değerlendirileceği yatırım fonlarını seçebilirler ve seçimlerini yılda altı kez değiştirebilirler.
Milli gelir anlamında toplam tasarrufların artması için devlet 2013 yılı başından itibaren sistemdeki birikimlere “devlet katkısı” sağlamaktadır. 2017 yılı başından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanan Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) işverenler çalışanları otomatik olarak emeklilik sistemine dahil etmektedir. OKS’deki (Auto Enrollment System: AES) yararlanma koşulları BES’dekine benzer şekilde belirlenmiştir. Gerek BES, gerekse OKS, Sosyal Güvenlik Kurumu’na alternatif olmayıp, sosyal güvenliği tamamlayıcı niteliğe sahip sistemlerdir. OKS ve BES katılımcılarının seçebilecekleri başlıca fonlar şunlardır:
Gelir amaçlı fonlar: Kâr payı ve faiz geliri sağlamaya öncelik veren bu fonlar bilinçli olarak seçildiğinde, enflasyon oranının üstünde gelir sağlayabilir. Özellikle bono ve tahvilin ağırlıkta olduğu fonlar kısa vadede daha yüksek gelir getirebilir. Döviz yatırımı ile yapılan gelir amaçlı fonların getirisi kur hareketlerine göre değişir. Gelir amaçlı fonlar arasında şu fonlar vardır: Hisse Senedi Fonu, Kamu Borçlanma Araçları Fonu, Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu, Karma Borçlanma Araçları Fonu, Karma Fon, Uluslararası Hisse Senedi Fonu, Uluslararası Borçlanma Araçları Fonu ve Uluslararası Karma Fon.
Büyüme amaçlı fonlar: Bu fonlarda, hisse senedinin kâr payından çok hisse senedinin değer artışı önemli görülür. Bu fonlarda büyümeyi hedefleyen ve iyi performans gösteren şirketlerin hisse senedi bulunur. Büyüme amaçlı fonların başlıca türleri şunlardır: Hisse Senedi Fonu, Küçük Şirketler Hisse Senedi Fonu, Karma Fon, Uluslararası Hisse Senedi Fonu, Uluslararası Karma Fon ve Esnek Fon.
Kıymetli maden fonları: Portföylerinin en az yüzde 80’’i kıymetli madenler ve altına dayalı varlıklardan oluşur. Kıymetli madenler fonu ve altın fonu olmak üzere iki türü vardır.
Uzmanlaşmış fonlar: Bu tür fonların üç türü vardır:
Para piyasası fonları: Buradaki “para piyasası” terimi, “kısa vadeli” ve likit anlamında kullanılır, Fon portföyünün tamamını vadesine üç veya daha az kalmış, nakde çevrilmesi kolay olan ters repo, hazine bonosu ve benzeri menkul değerlerden oluşur.
Dengeli fon: Hem hisse senedinin değer artışı, hem de temettü geliri ve faiz geliri sağlamayı amaçlayan bu fonlarda riskin dağıtılması önemli görülür. Fon portföyünde hisse senedi ile bono ve tahviller bulunur.
Esnek Fon: Bu fonların varlık dağılımı önceden belirlenmez. Piyasa koşullarına göre hisse senedi değer artışından, temettü gelirinden ve faiz gelirinden yararlanmak amaçlanır. Türkiye’de esnek fonlar, dengeli fonlara göre daha fazla ilgi görmektedir.