(European Union: EU) 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) adıyla kuruldu. Türkiye’de halk arasında “Ortak Pazar” veya “Müşterek Pazar” adı ile anıldı. Yeni üye ülkelerin katılımı ve ekonomik bütünleşme sağlandıktan sonra 1967’de adı Avrupa Topluluğu olarak değişti. Bu ad, 1992 yılında Maastricht Antlaşması ile Avrupa Birliği’ne (AB) dönüştü. AB, üye devletler arasındaki siyasal, ekonomik ve hukuki birleşmeyi amaçlamaktadır. Birliğin üye sayısı 1995 yılında Avusturya, Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla 15’e 2004 yılında Estonya, Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Polonya, Macaristan, Malta, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin katılımıyla 25’e, 2007 yılında ise Bulgaristan ve Romanya’nın katılımıyla 27’ye çıkmıştır. Son katılan ülke Hırvatistan ile birlikte üye sayısı 2013’te 28’e yükselmiştir. 23 Haziran 2016’da yapılan referandum ile İngiltere AB üyeliğinden ayrılınca üye sayısı 27’ye gerilemiştir. AB’nin en önemli yönetim organları şunlardır: Avrupa Komisyonu. (European Commission) Avrupa Birliği’nin ortak çıkarlarını temsil eden yürütme organıdır. Avrupa Konseyi. (European Council) Birliğin gelişimi için gerekli ivmeyi kazandırmak, genel siyasal hedeflerini ve etkinliklerin ana çizgilerini belirlemek üzere AB Konseyi dönem başkanlığını üstlenen üye devlet tarafından düzenlenen, diğer üye ülke devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yılda en az iki kez gerçekleştirilen toplantıdır. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi. (EU Council of Ministers) Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Bakan düzeyindeki temsilcilerinden oluşan, yasama yetkisini Avrupa Parlamentosu ile yürütme yetkisini ise Avrupa Birliği Komisyonu ile beraber kullanan temel karar organıdır.
Avrupa Parlamentosu. (European Parliament) Avrupa Birliği’nde yasama ve yürütme yetkilerinin kullanımını demokratik bir biçimde denetlemek amacıyla kurulmuştur. Yasama sürecine katılma yetkisi vardır ama bu yetki Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’ne görüş bildirmekle sınırlıdır.
Ortak Tarım Politikası. (Common Agricultural Policy: CAP) Üye ülkelerin sahip olduğu farklı tarım politikaları arasında eşgüdüm sağlamayı ve giderek bu politikaları aynı potada eritmeyi hedef alan politikalar demetidir. Bu hedefe ulaşmak için Avrupa Tarımsal Yönlendirme ve Garanti Fonu’nun araçları kullanılır.
CAP, emeğin ve diğer üretim faktörlerinin en uygun kullanımı ile tarım sektöründeki verimliliği artırmayı amaçlar. Fiyatları ve üreticilerin gelirlerini uygun düzeylerde tutmak için önlemler de CAP çerçevesi içinde alınır. Uygulamada temel ilkeler, pazar birliği, topluluk tercihi ve mali dayanışmadır.