(Overheating of economy) Bir ülkenin ekonomisinde üretim kapasitesi, hızla artan toplam talebi karşılayamadığında aşırı ısınma teşhisi gündeme gelir. Bu ortamda enflasyon artış eğilimine girebilir. Diğer bir risk de artan fiyatlar sonrasında mal ve hizmet üretiminin yükseltilmesi ve toplam talebi aşmasıdır. Bu durumda durgunluk tehlikesi ortaya çıkabilir. Ekonomideki aşırı ısınma teşhisi aşağıdaki göstergelerin düzeylerine bakılarak yapılabilir:
İç talepteki artış: İç talep göstergelerinin, üretim göstergelerinden daha hızlı artması kısacası toplam talebin toplam arzı aşması fiyatlar genel düzeyini yükseltici bir etki yapar. Talepteki artışın, yatırım harcamalarının yüksekliğinden kaynaklanması aşırı ısınma tehdidini bir ölçüde azaltırken, özel tüketim harcamalarının tırmanması olumsuz bir gidiş olarak görülür.
Kredi genişlemesi: Belirli bir dönemdeki kredi artışının aynı dönemdeki enflasyon oranından daha yüksek olması bir ısınma göstergesi olarak kabul edilir. Toplam kredi hacminin toplam mevduata bölünmesi ile elde edilen oranın yükselmesi de kredi hacminin genişlediğini gösterir.
Cari açık beklentisi: Türkiye ekonomisinde büyüme ivmesinin devam etmesi, cari açığın yüksek düzeylerde kalmasına yol açar. Cari açığın artış eğilimini sürdürmesi arz- talep dengesizliğinin önemli bir göstergesi sayılır. İşsizliğin azalması: İşsizlik oranındaki düşüş, ücret artış taleplerinin ve ardından maliyetlerin yükseleceğini akla getirdiği için, ısınma göstergelerinden biri olarak kabul görür.
Enflasyonun seyri: Fiyat artışlarının önceki aylarla karşılaştırılması da ısınmanın derecesi hakkında ipuçları verebilir. Reel faiz oranı: Reel faizin düşük düzeylerde kalması hem kredi genişlemesini hem de tüketim harcamalarını artırabilir.