(Management gurus) Sanskritçede “pir” , “büyük üstat” ve “lider” anlamlarına gelen “guru” kelimesi 1970’ten sonra yönetim konusunda çığır açan kişiler için kullanılmıştır. Değişim dönemlerinde iş insanları ve yöneticiler, ortaya çıkan yeni sorunlara çözüm ararken akademisyen, yönetici ve danışman kökenli bazı kişiler önce makaleleri ile daha sonra kitapları ile günün sorunlarına ışık tutan düşünceler ortaya atmışlardır. Dönemin ihtiyacına en çok cevap verebilen tezler ve düşünceler ilgi görmüş ve bunların önerileri uygulamaya sokulmuştur. Yalnız belirli bir dönemin sorunlarını yerel yaklaşımlarla ele alan görüşlerin modası çabuk geçerken, bazıları da kalıcı değer kazanabilmiştir. Ünlü gurular içinde şu kişilerin kitapları Türkçeye çevrilmiştir:
Peter Drucker: 2005’te 95 yaşındayken hayatını kaybeden Drucker 39 kitap yazmıştır. 50’li yıllardan itibaren görüşleri ve tezleri ile yönetim dünyasının en etkili kişileri arasında sayılmıştır. Kitaplarının 17’si Türkçeye çevrilmiştir. Bunlar arasında, Yeni Gerçekler, Yönetim, Kendini Yönetmek, 21.Yüzyıl İçin Yönetim Tartışmaları ve Kapitalist Ötesi Toplum da vardır.
John Kotter: Küreselleşme dönemi sonrasında değişim sürecini her boyutuyla incelemiş ve Leading Change adlı kitabı yazmıştır. Türkçeye Bu Çok Acil ve Fikir Nasıl Satılır adlı iki kitabı çevrilmiştir.
Warren Bennis: Başlıca uzmanlık konusu liderlik olan Bennis’in Bir Lider Olabilmek ve Şirket Kurtaran Kararlar adlı kitapları Türkiye’de yayınlanmıştır.
Henry Mintzberg: Örgütlenme tasarımı ve strateji oluşturma süreci hakkında eserler vermiş olan Mintzberg’in Örgütler ve Yapıları adlı kitabı Türkçeye çevrilmiştir.
Peter M. Senge: Şirketlerdeki eğitim süreci ve öğrenen örgütler başlıca uzmanlık konusudur. Yazarın Türkçeye çevrilen iki eseri vardır: Beşinci Disiplin ve Şimdi, Burada.
Michael Porter: Küresel dönemdeki rekabet üzerine iş ve yönetim dünyasını derinden etkileyen kitaplar ve makaleler yazmıştır. Rekabet konusundaki iki kitabı, Rekabet Stratejisi ve Rekabet Üzerine adları ile Türkiye’de yayınlanmıştır.
Gary Hamel: Küresel dönemde yönetim işlevinin geleceği konusunda eserler vermiştir. Geleceği Kazanmak ve Yönetimin Geleceği adlı kitapları Türkçeye çevrilmiştir.
Michael Hammer: “Reengineering” konusunda eserler vermiş yazarın Değişim Mühendisliği adlı kitabı 90’lı yıllarda Türkiye’de de yayınlanmıştır.
C.K. Prahalad: Küresel dönemde yeniden yapılanma konusunu ayrıntılı olarak incelemiş Prahalad’ın Piramidin Altındaki Servet adlı kitabı Türkçeye çevrilmiştir.
Rosabeth Moss Kanter: Küreselleşme döneminde liderlik konusunda da eserler vermiş olan Kanter’in Süper Şirket adlı kitabı Türkiye’de de yayınlanmıştır.
Kcnneth Blanchard: Eserlerinde genel yönetim konularını inceleyen Blanchard’ın Türkçeye çevrilen kitaplarından ikisi şunlardır: Pozitif İlişkilerin Gücü ve Kişisel Liderlik ve 1 Dakika Yöneticisi.
Charles Handy: Yönetim sorunlarını sosyal ekonomik boyutları ile inceleyen Handy’nin Ruhun Arayışı - Kapitalizm Ötesi adlı kitabı Türkiye’de yayınlanmıştır.
Stephen Covey: Popüler yönetim yazıları kaleme alan Covey’in Türkiye’de ilgi gören kitabının adı Etkili İnsanların 7 Alışkanlığadır.
Howard Gardner: Çoklu zekâ teorisini geliştiren Gardner’ın Türkçeye altı kitabı çevrilmiştir. Bunların arasında Zihin Çerçeveleri, Çoklu Zekâ-Yeni Ufuklar ve Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin de vardır.