(TRİZ) Ürün geliştirmeyi ve icatların yapılmasını kolaylaştıran TRİZ’in temelleri, 1946 yılının Sovyetler Birliği’nde Genrich Sanloviç Altshuller adlı bilim insanı tarafından atılmıştır. Altshuller, dünya ülkelerindeki icatlarla ilgili on binlerce patenti inceleyerek yeniliklerin nasıl yapıldığını araştırmış ve icatların ortak noktalarını tespit etmiştir. Bu araştırmaların sonucunda geliştirdiği “Yenilikçi Problem Çözme Teorisi”, günümüzde yeni icatların yapılmasında ve ürün geliştirmesinde kullanılmaktadır. TRİZ kısaltması, bu yöntemin Rusça adındaki kelimelerin baş harflerinden oluşur. TRİZ yöntemi önceleri mühendislik problemlerinin çözümünde uygulama alanı bulmuştur. Daha sonra bu yöntemin ulaştırma, haberleşme, bilişim ve eğitim gibi alanlarda da iyi sonuç verebildiği görülmüştür.
TRİZ tekniklerinin uygulanması “toplam kalite yönetimi” (TKY) çalışmalarının genel çerçevesi içinde daha iyi sonuç verir. Diğer kalite ve inovasyon yöntemlerinin aksine TRİZ’de sistem analizi daha büyük önem taşır. İlk bakışta TRİZ, beyin fırtınası yöntemi ile problem çözmeye benzer. Ancak beyin fırtınasında psikolojik yaklaşım ve bireysel yaratıcılık ağır basarken TRİZ’deki yaklaşım daha sistematik ve bilimsel olmaktadır. Bu yöntemde işe, Altshuller’in belirlediği 39 mühendislik parametresinin incelenmesi ve 40 yenilikçi ilkenin dikkate alınması ile başlanır. Bu parametre ve ilkelerden yararlanılarak oluşturulan 85 dolayındaki standart çözüm içinden, problemi ortadan kaldıracak bir tanesi seçilir. Bu çözüm orijinal olduğunda, patent almak da kolaylaşır. TRİZ’de bütünsel ve kapsamlı bir yaklaşım uygulandığı için, çözümlerin uygulanabilirlik düzeyi daha yüksek olur. Bu bakış açısı, örneğin bir kimya mühendisinin olaya yalnız kendi mesleki birikimi açısından bakmasını önler ve sorunların gerçek kaynağına inilmesine imkân verir. TRİZ’in alet kutusuna ulaşmak ve kavramak kolay olduğu için, belirli bir süre eğitim ve danışmanlık hizmeti alan her yönetici bu yöntemi hayata geçirebilir. Bir metodoloji ve model tabanlı yönetim tekniği olarak TRİZ en küçük küçük işletmelerde de kullanılabilir. Yaratıcılık ve yenilikçilik için bir katalizör görevini yerine getiren TRİZ’in diğer kalite iyileştirme teknikleri ile birlikte kullanılması da mümkündür. TRİZ yönteminin en büyük özelliği, somut ve kolay uygulanabilir olmasıdır. Şirketini, ürününü ve pazarını iyi tanıyan bir yönetici ekibi, bu yöntemi adım adım uygulayabilir. TRİZ yönteminin başlıca aşamalarını şöyledir:
Problemin analizi: Bu aşamada üretimdeki sorunlar veya amaçlanan yeni ürünün önündeki engeller kapsamlı olarak analiz edilir.
Modelin analizi: İkinci aşamada, TRİZ’in parametreleri ve ilkeleri dikkate alınarak problemin analitik bir modeli oluşturulur. Bu modelin incelenmesi ile problemin çözümü için gerekli ipuçlarına ve adımlara ulaşılır.
İdeal çözümün formülasyonu: Amaçlanan en mükemmel çözümün unsurları yine bir model çerçevesinde analiz edilir. Problem modeli ile çözüm modeli karşılaştırıldığında, hangi konularda neler yapılması gerektiği netleşir.
Madde ve alan kaynaklarının taranması: Dördüncü aşamada, amaçlanan çözüme ve icada ışık tutacak tüm bilimsel kaynaklar taranır. Bu tarama sayesinde, amaçlanan buluşun teknolojinin evrimi içindeki yeri belirlenir.
Bilgi bankasının kullanımı: Kaynak taraması ile elde edilen bilgilerin, problemi çözme konusunda nasıl kullanılacağı bu aşamada belirlenir. Bilgi bankasındaki verilerin fonksiyonlara göre sınıflandırılması kullanımı kolaylaştırır.
Problemin yeniden formülasyonu: İlk beş aşamada elde edilen bilgi ve ipuçlarından yararlanılarak problem ve çözüm modeli tekrar ele alınır ve gerektiğinde değiştirilir.
Çelişkilerin giderilmesi: Amaca ulaşmayı engelleyen çelişki ve sorunlara bu aşamada çözüm aranır. Bilgi bankasından yararlanılarak, ulaşılan çözümün orijinal olup olmadığı araştırılır.
Çözümün uygulanması: Bu aşamada bulunan çözüm hayata geçirilir ve bu çözüm, ideal çözüm ile karşılaştırılır.
Çözüme götüren adımların analizi: Tüm sürecin baştan sona kadar tekrar ele alınması sayesinde, sonraki dönemlerde yeni ve daha ileri çözümlere ulaşma konusunda birikim oluşturulur.