Güçlü yönleri ortaya çıkarmak için şu sorular yararlı olabilir:
Şirketin sahip olduğu rekabet avantajları nelerdir?
Şirketin, rakiplerine göre daha iyi olduğu alanlar hangileridir?
Rakiplere göre daha düşük maliyetle hangi girdileri sağlayabilir?
Dışarıdan bakıldığında şirketin hangi olumlu yönleri ön plana çıkmaktadır? Şirketin zayıf yönlerinin bulunmasına şu sorular katkı sağlayabilir:
Şirkette geliştirilmesi gereken hangi aksaklıklar ve eksiklikler vardır?
Şirket yöneticilerinin nelerden kaçınmaları gerekir?
Sektörde şirketin hangi yönleri eleştirilmektedir?
Satışlardaki sorunların kaynağı nedir? SWOT analizi, kıyaslama (benchmarking) çalışması ile birlikte yapıldığında, büyüme planları ve pazarlama stratejisi konusunda önemli ipuçları üretebilir. Bu analizden elde edilecek sonuçlar, gelecek için farklı senaryolar üretilmesinde de kullanılabilir. Risklerin gerçekçi bir şekilde saptanması ve gerekli önlemlerin alınması, şirketin krizlere karşı direnç ve dayanıklılığını artırabilir. Fırsatlar belirlenirken pozitif bir tutumun egemen olması, hızlı büyüme ve dış pazarlara açılma konusunda şirket ufkunu genişletebilir. SWOT analizini, parasını bir alana yatıracak tasarruf sahipleri de kullanabilir. Sektör dikkate alınarak yapılan analizler yeni iş kuracakları bilgilendirir. SWOT çalışmaları bir bakıma bilanço ve gelir tabloları analizine benzer ama daha kapsamlıdır. Kişilerin de önemli yol ayrımlarında kendi gelecekleri ve kariyerleri için bir tür SWOT analizi yapmaları yarar sağlayabilir.
SWOT analizi, belirli sayısal ölçüler ve performans kriterleri bulunmadığı için öznel bir nitelik taşır. Analizi yapan kişinin veya ekibin iyimser veya kötümser olmasına göre farklı sonuçlar çıkabilir. SWOT’un diğer bir zayıf noktası da belirlenen nitelikler arasında önem sırasının ve önceliklerin belirtilmemiş olmasıdır.