SWOT Analizi

(SWOT analysis) Bir işi, sektörü veya projeyi inceleyenler çoğu kez belirli olumlu ve olumsuz olayların etkisi al­tında kalır. Bu etki bazen fırsatların, ba­zen de risklerin abartılmasına yol açar. Böylece tablonun bütününü görme im­kânı elde edilemez. SWOT analizi bir işi etkileyen tüm faktörlerin bir arada, soğukkanlılıkla ve mümkün olduğunca tarafsız bir gözle incelenmesini sağlar. SWOT analizini ilk geliştiren kişi hak­kında bir bilgi yoktur Ancak ABD’li Al­bert Humprey’in 60’lı yıllarda bu tür çalışmalar yaptığı bilinmektedir. SWOT, İngilizcedeki Strengths (güçlü yönler), Weaknesses (zaaflar), Opportunities (fırsatlar) Threats (tehditler) kelime­lerinin ilk harflerinin birleştirilmesi ile elde edilmiş bir kısaltmadır. Türkçede kullanılan kısaltma GZFT’dir. Güçlü yönler ve zaaflar, şirketin içsel nite­liklerinin derinlemesine incelenmesi ve analizi ile ortaya çıkar. Fırsatlar ve tehditler bölümünde şirketin faaliyeti­ni doğrudan etkileyen dışsal faktörler sektör, pazar ve Türkiye ile dünya eko­nomisi başlıkları altında ele alınır. Ana­lizin yararlı olması için şirketin dünü, bugünü ve yarınının eşit ağırlıklarla büyüteç altına alınması gerekir.

Güçlü yönleri ortaya çıkarmak için şu sorular yararlı olabilir:

Şirketin sahip olduğu rekabet avantaj­ları nelerdir?

Şirketin, rakiplerine göre daha iyi oldu­ğu alanlar hangileridir?

Rakiplere göre daha düşük maliyetle hangi girdileri sağlayabilir?

Dışarıdan bakıldığında şirketin hangi olumlu yönleri ön plana çıkmaktadır? Şirketin zayıf yönlerinin bulunmasına şu sorular katkı sağlayabilir:

Şirkette geliştirilmesi gereken hangi aksaklıklar ve eksiklikler vardır?

Şirket yöneticilerinin nelerden kaçın­maları gerekir?

Sektörde şirketin hangi yönleri eleşti­rilmektedir?

Satışlardaki sorunların kaynağı nedir? SWOT analizi, kıyaslama (benchmarking) çalışması ile birlikte yapıldığında, büyüme planları ve pazarlama stratejisi konusunda önemli ipuçları üretebilir. Bu analizden elde edilecek sonuçlar, gelecek için farklı senaryolar üretilme­sinde de kullanılabilir. Risklerin ger­çekçi bir şekilde saptanması ve gerekli önlemlerin alınması, şirketin krizlere karşı direnç ve dayanıklılığını artırabi­lir. Fırsatlar belirlenirken pozitif bir tu­tumun egemen olması, hızlı büyüme ve dış pazarlara açılma konusunda şirket ufkunu genişletebilir. SWOT analizi­ni, parasını bir alana yatıracak tasarruf sahipleri de kullanabilir. Sektör dikkate alınarak yapılan analizler yeni iş kura­cakları bilgilendirir. SWOT çalışmala­rı bir bakıma bilanço ve gelir tabloları analizine benzer ama daha kapsamlıdır. Kişilerin de önemli yol ayrımlarında kendi gelecekleri ve kariyerleri için bir tür SWOT analizi yapmaları yarar sağ­layabilir.

SWOT analizi, belirli sayısal ölçüler ve performans kriterleri bulunmadığı için öznel bir nitelik taşır. Analizi yapan ki­şinin veya ekibin iyimser veya kötüm­ser olmasına göre farklı sonuçlar çıka­bilir. SWOT’un diğer bir zayıf noktası da belirlenen nitelikler arasında önem sırasının ve önceliklerin belirtilmemiş olmasıdır.