(Strategic thinking) Stratejik düşünce tarzı en kısa olarak “geleceği beyinde kurmak” olarak tanımlanabilir. Stratejik planlamada analitik yöntemler ağır basarken, stratejik düşünce tarzı, bir sentez yeteneği gerektirir. Stratejik düşünen bir lider, işe yaratıcılığını ve sezgisini de katmak zorundadır. Ancak tek başına sezgi, ormanın değil sadece ağaçların görülmesini sağlar. Strateji belirlenirken iç ve dış koşullar hakkındaki tüm önemli bilgilerin elde olması analizi kolaylaştırır. Stratejik düşünmenin ilk adımı, sorunları, olayları, durum ve eğilimleri analiz etmektir. Bu analizde bir bütün unsurlarına ayrılır ve her unsur ayrı ayrı incelenir.
Analiz sürecinde ortamdaki değişimin neden ve sonuçlarına zihinsel esneklikle yaklaşmak gerekir. Daha sonra bu unsurlar en iyi sonucu almak için yeniden yapılandırılır. Ancak analiz sırasında “sökülen parçalar”, sentez işleminde yeni ve farklı bir bütün elde edecek şekilde birleştirilir. Stratejik düşüncenin ilk hareket noktası daima gerçekliktir. Ancak hedefte hep gelecek vardır. Bu anlamda, strateji “Nasıl bir gelecek isteniyor ve bu hedefe nasıl ulaşılır?” sorusuna cevap verir.
Stratejik düşünce tarzında, geleneksel görüşleri, genel doğruları ve temel varsayımları silkelemek ve sorgulamak şarttır. Aksi takdirde, stratejik yenilenme yarı yolda kalır. Mevcut olgu ve eğilimlerin aynen kalacağı varsayımına göre hazırlanan bir strateji, değişimi algılamaya ve değişime uyum sağlamaya imkân vermez.