(Evaluation of companies) Şirketler ile ilgili araştırma yapıldığında ekonomin genel durumunun ve şirketin içinde bulunduğu sektörün koşullarının da dikkate alınması gerekir. Bunların dışında şirketin sektör ve ekonomi içindeki durumunu anlamak için aşağıdaki konuların da araştırılması zorunludur:
Beş yıllık performans: Şirketin mal veya hizmet satışlarındaki son beş yıllık değişimin incelenmesi gelecek hakkında öngörü yapmayı kolaylaştırır.
Pazar payı: Şirketin pazar payının zaman içindeki gelişimi rekabet gücünün gerçekçi bir şekilde belirlenmesine imkân verir. Pazar payının yüksekliği, tüketici talebinin iyi bir şekilde karşılanmakta olduğunun göstergesidir.
Penetrasyon oranı: Tüketim malı üreten şirketlerde, ürünlerin penetrasyon (sahiplik) oranlarının incelenmesi gelecekteki talep konusunda önemli ipuçları sağlayabilir. Şirket ürünlerinin sahiplik oranı yüksek ise pazar doyma noktasına yaklaşıyor demektir. Bu ortamda ancak ürünün teknolojik düzeyi yükseltildiğinde talep artış eğilimine girebilir.
İhracatın oranı: Şirkette ihracatın toplam satışlar içindeki payının yüksek olması, şirketin kırılganlığını azaltır ve istikrarlı büyümenin yolunu açar.
Müşteri ilişkileri: Gelecekte ortaya çıkacak ihtiyaçları karşılama ve müşteri sadakatını sağlama yeteneği istikrarlı gelişmeyi garanti eder.
Ürün farklılaştırması: Talebin yaş, cinsiyet, gelir, coğrafi bölge ve hayat tarzına göre farklılaştığı durumlarda şirketin de ürünlerini farklılaştırması gelişme potansiyelinin kalıcı olmasını sağlar.
Kurumsallaşma: Kurumsallaşma ve yönetişimin varlığı, şirketin orta ve uzun vadede gelişme potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eder.
Borçların düzeyi: Satışlara ve özsermayeye göre kârlılık oranının yüksek ve şirketin borçluluk düzeyinin düşük olması finansal yapının sağlam olduğunu gösterir.
Yeni yatırımlar: Şirketin yeni yatırımları bugünkü kârlılığı azaltsa da gelecekteki kazançların habercisidir.
Teknolojik yoğunluk: Şirkette kullanılan teknolojinin sektördeki düzeyin üstünde olması orta vadede şirketin yaşama şansını artırır. Bir araştırma-geliştirme bölümünün varlığı ile bilgi yönetimi ve bilişim konusunda yenilikçi uygulamalar verimlilikteki artışların habercisidir.
Performans düzeyi: Şirket hisse senedinin borsada son üç yılda gösterdiği performans ve şirketin 500 büyük veya ilk 1000 şirket listelerinde yer alıp almadığı da şirketin genel performansının değerlendirilmesi açısından önem taşır.