(Corporate culture) Şirket kültürünün kaynağı, kurucuların temel değerleri, görüşleri ve varsayımlarıdır. Bu kültür, üst yönetimin toplantı düzenleyerek temel değerleri ve ilkeleri çalışanlara "tebliğ” etmesi ile oluşmaz. Toplumsal kültür gibi, şirket kültürü de geçmişten gelen ve geleceğe uzanan bir süreç içinde bilinçli çabaların bir ürünü olarak ortaya çıkar.
Örgütsel yapı, uygulanan teknoloji, işe alma, terfi ve performans değerlendirme sistemleri gibi çok sayıda unsur zamanla şirket kültürünü oluşturur. Yöneticilerin çalışanlara bakışı ile zor günlerdeki davranışları ve çalışanların birbirilerine karşı tutumları da şirket kültürünün bir parçasıdır. Tek tek bir anlam ifade etmeyen yap-boz parçaları, ilişkiler, ayrıntılar, yöntemler ve davranışlar, usulünce bir araya getirildiğinde şirketin yaşayan kültürü ortaya çıkar. Şirket kültürünün temelinde iş yapma tarzı, dünyaya, hayata, teknolojiye ve ekonomiye bakış açısı bulunur. Temel hedefler ve vizyon ancak şirket kültüründe hayatiyet kazandığı takdirde kâğıt üzerinde kalmaktan kurtulur. Bir şirketin kapısından girildiği andan itibaren her görülen veya gözlemlenen olguda şirket kültürünün damgası vardır. Yönetimin, çalışanlara karşı sert ve acımasız olduğu bir işyerinde çalışanların da yüz yüze oldukları müşterilere kaba davranmaları kaçınılmazdır. Sosyalleşme ve paylaşma, toplumda olduğu gibi şirketlerde de kültürün zenginleştirilmesini ve derinleştirilmesini sağlar.
Çalışanları bir araya getiren toplantılar, bir tür duygusal ve sosyal sermaye unsuru gibi görev yaparak şirketin gelişmesine katkıda bulunur. Yöneticilerin, çalışanları bir üretim faktörü ve bir kaynak olarak gördüğü şirketlerde çalışanlar arasındaki birliktelik ve iletişim de zayıflar. Bu tür şirketler kalıcı başarılar sağlayamaz ve kırılganlıktan kurtulamaz.
Şirket kültürü zirveden başlayarak herkesi etkisi altına alır. Yöneticilerin lüks harcamalar yaptıkları ve aşırı müsrif oldukları bir işyerinde, diğer çalışanlar arasında da gösteriş merakı ve aşırı harcama eğilimleri yaygınlaşır. Çalışanlar iş ararken, ücret, iş huzuru ve yükselme imkânları ile birlikte güçlü bir şirket kültürünün varlığını da dikkate alır. Çünkü büyüme hedefi, inovasyon ve paylaşma temelleri üzerinde yükselen bir şirket kültürü, çalışanlara yeni ufuklar açar ve onların kendilerini sürekli olarak geliştirmelerine imkân verir.
Ülke kültürünün etkisi: Şirketlerin, kurumların ve her tür örgütün kültürü, bulunduğu ülkenin kültüründen, geleneklerinden ve iş yapma yöntemlerinden etkilenir. Örneğin ekip çalışmasının dokusu ve işleyişi, bireyselliğe önem veren kültürlerde, toplulukçu kültürlere göre daha farklıdır. Japonya’da ve ABD’de üretimdeki mühendislik uygulamaları arasında fark çok azdır. Ancak iş yapma yöntemleri ve iş kültürleri birbirinden farklıdır. Japonya’da geleneksel kültürün etkisiyle yöneticiler işçileri işten çıkarmaya sıcak bakmaz. Bu ülkede son yıllara kadar işçilerin emekliliğine kadar aynı işte çalışması uygulaması sürdürülmekteydi. Bireyselliğin ve girişimciliğin ön planda olduğu ABD’de ise işveren gerektiğinde kolayca işçi çıkardığı gibi çalışanlar da yeni bir iş fırsatı karşılarına çıktığında çoğunlukla kendini çalıştığı işyerine bağlı hissetmez.