(Project based management) “Proje temelli yönetim”, maliyetleri düşürmek, satışları artırmak, tüketiciye daha iyi hizmet vermek isteyen şirketlerin kullandıkları bir yönetim modelidir. Ürün lansmanı ve araştırma-geliştirme için kurulacak proje ekiplerinde değişik departmanlardan gelen kişilerin bulunması hataları minimum düzeye indirebilir. Proje yaklaşımının egemen olması bilimin, bilimsel düşüncenin itibar kazanmasını sağlar. Küçüklü büyüklü sorunların çözümü için geliştirilen projelerin hayata geçirilmesi işletmedeki sorunları azaltır. Proje yönetiminin asli unsurlarından biri olan zaman planlaması, işlerin sürüncemede bırakılmasını önler. Beynini proje bazında örgütleyenler, doğal ve insan yapısı felaketlere karşı daha hazırlıklı olur.
Proje yönetiminin bir dalı olan maliyet mühendisliği yöntemleri, kamu sektörü projelerinin en az harcama ile yapılmasına imkân verir. Özel sektörde, küreselleşmenin gerektirdiği düşük maliyete yine maliyet mühendisliği ile ulaşılabilir. Hazırlanan projelerin, değerlendirme kuruluşları tarafından kabul edilmesi için aşağıdaki konulara öncelik verilmesi yarar sağlayabilmektedir:
Geleceğe yönelmek: Proje, tanımı itibariyle geleceğe yönelik ve mevcut uygulamadan farklı olması gereken bir çözüm önerisidir. Proje zihniyetini yaygınlaştırmak için geçmişin ve bugünün sorunları ile birlikte geleceğin risk ve fırsatlarına da eğilmek gerekir.
“Fizibilite”yi aşmak: Türkiye’de uzun yıllar “fizibilite” (yapılabilirlik) ile “proje” eşanlamlı iki terim olarak kabul edildi. İthal ikamesi döneminde, bir ürünün ülke içinde yapılabilir olması gerçekten önemliydi. Ancak 1980 sonrasında bir ürünün yapılabilirliği değil, iç ve dış pazarların talep ettiği ürünün en düşük maliyetle üretilmesi bir anlam ifade eder oldu.
Güçlü sosyal temel: Tam teşekküllü projelerin ilk sayfalarında, yararlanacak hedef kitlenin yaş ve cinsiyet gruplarına, eğitim düzeyine ve göç durumuna ilişkin demografik bilgilerin yer alması lazımdır. Ancak bizdeki projelerde konunun mühendislik tarafına ağırlık verilmekte ve sosyal-ekonomik analizler ihmal edilmektedir. Hedef kitlenin bugünkü ve yakın gelecekteki gelir durumu, bu gelirin dağılımı, yoksulluğun boyutu ve işgücünün nitelikleri hakkında bilgilerin bulunmadığı projeler genellikle kabul edilmemektedir.