(Project) Planlar spesifik ve özel bir olay için yapıldığında proje adını alır. Plan belirlenen süre tamamlandığında yürürlükten kalkar, proje ise üstlenilen görev tamamlandığında sona erer. Geleceğe yönelik bir işlev olan proje yönetimi, düşünce ve teknolojideki yenilikleri de, yönetimin diğer disiplinlerinden önce hayata geçirebilmektedir. Son yıllarda proje yönetiminde ortaya çıkan trendleri şöyle özetlemek mümkündür:
Yazılımın etkisi: Geleneksel proje yönetimi, bilgi teknolojileri projelerine esin kaynağı olduğu gibi, yazılım projelerindeki yeni yöntemlerden de yararlanmaktadır. Yazılımcıların kullandıkları “şelale” , “çevik” (agile) ve “akılcı birleşik proje” (RUP) gibi yöntemler, diğer alanlardaki projelerde de uygulama alanı bulmaktadır.
Mantıksal çerçeve: Bir projenin mantıksal çerçevesinin (logical framework) sağlam olması, uygulamayı kolaylaştırmakta, toplumsal yararlarını artırmaktadır.
Eleştirel düşünce: Proje fikrinin oluşmasından uygulama ve değerlendirmeye kadar her aşamada analitik ve eleştirel düşünce yöntemleri kullanılmaktadır. Talep esaslı projeler: Dünya ülkelerinde “arz taraflı” projelerden, talep taraflı projelere doğru bir gidiş vardır. Tabandan gelen istek ve önerilerin esas alındığı, hazırlık ve uygulama aşamasına, çevredeki insanların katıldığı projeler günümüzde daha makbul sayılmaktadır.
Paydaş analizi: Tarafların sorundan nasıl etkilendikleri ve çözümden nasıl yararlanacakları konularına eskisine göre daha çok önem verilmekte, proje ekibinin kimyası başarı için kritik bir faktör olarak görülmektedir.
Küresel uygulama: Bir şirketin çeşitli ülkelerde faaliyet göstermesi, projelerin yürütümünde sosyal ve kültürel unsurların en az teknik yetenek ve beceriler kadar önemli görülmesini gerektirmektedir.