(Blue Ocean Strategy) Mavi Okyanus Stratejisi 2005 yılında W. Chan Kim ve Renée Mauborgne tarafından yayınlanan bir kitapta açıklanan pazar stratejisidir. Fransız ekonomi kuruluşu INSEAD’ın bu iki öğretim üyesi 1880 ile 2000 arasında 30 sektörde 150 şirketi inceledikten sonra yazdıkları kitapta rekabet konusunu ele almışlardır. Mavi Okyanus Stratejisi adı ile Türkçeye de çevrilen kitaplarında yazarlar rekabetin keskin olduğu ortamı “kırmızı okyanus”, rekabetin bulunmadığı ortamı ise “mavi okyanus” diye nitelemişlerdir. Mavi Okyanus Stratejisi’nin temelinde mevcut mal ve hizmet talebinin değil, toplumda oluşan yeni ihtiyaçların izlenmesi görüşü yatmaktadır. Yazarlar kitaplarında özet olarak şu görüşleri savunmaktadır: “Şirket yöneticileri yeni ihtiyaçları ve tercihleri fark ederek yeni talep yaratabilir. Mevcut talep için kıyasıya rekabet etmek yerine değer yenileme (value innovation) yöntemine başvurmak daha akılcıdır. Geleneksel anlayışta bir ürün farklılaştırılıp daha ‘özel’ hale gelince daha yüksek fiyattan satılır. Farklılaştırılmamış mal ve hizmet ise daha düşük fiyatlarla pazara sunulur. Mavi Okyanus Stratejisi’nde, ürün farklılaştırma ve düşük ürün maliyeti aynı üründe ve eşzamanlı olarak birleştirilir. Bu birleştirme sürecinde şirketin tüm faaliyeti “farklılaştırma + düşük maliyet” formülüne uyumlu hale getirilmelidir. Böylece çekişmesiz bir pazar alanı yaratılmış, istikrarlı büyüme garanti edilmiş olur.”
Bu stratejiyi uygulamak için sektörde veya sanayi dalında yerleşik düşüncelere ve değer yargılarına meydan okumak gerekir. Uygulama aşamasında şu dört temel soru gündeme gelmektedir:
Bu “yok et, azalt, yükselt, yarat” stratejisi sayesinde hem maliyetleri düşük tutmak hem de ürünü farklılaştırıp tüketicilerin ilgi göstereceği hale getirmek mümkün olabilir.
Bu dört eylemin uygulanmasına ışık tutacak stratejinin, sektördeki anlayıştan farklı bir odağı bulunmalıdır. Tüm faaliyet bu odağa göre yeniden örgütlenmelidir. Stratejinin etkinliği, pazardaki rakiplerin stratejisinden ne kadar uzaktaysa, o kadar artar. Çünkü rakiplerin de uyguladığı bir strateji ile rakiplere karşı koymak imkânsızdır. Farklılaştırılan ve fiyatı uygun olan yeni ürün, tüketiciye muhakkak bir “etkileyici slogan” ile tanıtılmalıdır.