(Business culture) Şirketin, belirli bir alanda rekabet avantajı kazanması ancak bu alanlara özgü bir altkültürün geliştirilmesi ile gerçekleşebilir. Şirket kültürünün şemsiyesi altında serpilen bu altkültürler şöyle özetlenebilir:
Büyüme kültürü: Şirket, belirli bir dönemde hızlı büyümeyi hedeflemişse, tüm çalışanların zihninde önce bir büyüme tutkusu ve heyecanı bulunmalıdır. Herkesin kendi çapında büyümeye katkı yapacak öneriler geliştirmesi ve yönetimin hazırladığı büyüme stratejisinin her kademede tartışılması, şirketin büyümeye odaklanmasını kolaylaştırır. Bu “büyüme kültürü” şirketin rakiplerine göre önemli bir avantaj yakalamasına imkân verir.
Öğrenme kültürü: Bilgi ekonomisi çağında şirketin ayakta kalması çalışanların yeni bilgi ve becerileri öğrenmesi ile mümkün olabilir. Böylece şirketin bilgi stoku artar ve ortamdaki değişime daha verimli bir şekilde ayak uydurabilir. Her tür eğitimin, en az üretim kadar önemli görüldüğü bir şirkette kalıcı bir büyüme ivmesi yakalanabilir.
Yenilikçilik kültürü: Çalışanların yaratıcı öneriler yapmaya özendirildiği işyerlerinde verimliliğin artışı daha kolay olur. Ürün farklılaştırmasına yönelik yaratıcı önerilerin hoş karşılanmadığı bir şirkette değişime uyum sağlanamaz. Yeniliklerin (inovasyon) katma değer sağlaması için araştırma-geliştirme çalışmalarına yeterli kaynak ayrılmalıdır.
İşbirliği kültürü: Çalışanlar arasında birlikte çalışma kültürünün güçlenmesi ve bir takım ruhunun oluşturulması da şirket kültürünün önemli unsurlarından biridir. Belirli bir görev için örgütlenmiş ekip üyelerinin aynı dilden konuşmaları, birbirlerine destek olmaları ile ortaya çıkan dayanışma ruhu, görevlerin en mükemmel şekilde yapılmasını kolaylaştırır. Performansa bağlı maddi veya manevi ödüllerin ekip üyeleri arasında adil bir şekilde dağılımı da işbirliği kültürünü pekiştirir.
Uzlaşma kültürü: Şirketin farklı bölümlerinin, belirli hedefler doğrultusunda uzlaşabilmeleri de temelinde bir demokrasi kültürü bulunan bir uzlaşma anlayışı gerektirir. Tasarımdan satış sonrası servise kadar her bölümün öneri ve endişelerinin dikkate alındığı bir uzlaşma ortamı gereksiz iç çekişmeleri önler ve işleri hızlandırır.
Çözüm kültürü: En az maliyetli çözümlerin en hızlı şekilde uygulamaya sokulması ve alınan sonuçlara göre yeni çözümlerin geliştirilmesi şirkette verimliliği sürekli olarak yükseltir. Şirkette vasat performansı haklı göstermeye yönelik güçlü bir “mazeret kültürü” varsa, sorunlar çözülmez bir yumak oluşturur ve bir çığ gibi büyür. Eldeki imkânları sonuna kadar kullanan ve gerektiğinde yeni imkânlar yaratan bir çözüm arama tutkusu sayesinde en zor görevlerin üstesinden gelmek mümkündür. En mükemmel çözüme yönelik bir adanmışlık duygusu, şirketin geleceğinin güvencesidir.