İnsan Kaynakları (İK)

(Human resources: HR) İşyerinde ih­tiyaç duyulan işgücünün işe alınması, işe alıştırılması ve eğitimi ile ilgili işleri yapan bölümün adıdır. İnsan Kaynak­ları (İK) bölümü işgücü ihtiyacını şir­ket yönetimi ile işbirliği yaparak tespit ettikten sonra işe alınacak adayların seçimini yapar. İK araştırma alt sis­teminin görevi terfi incelemelerini, iş analizlerini ve değerlendirmesini yap­mak ve rapor etmektir. İşçilerin yap­tıkları şikâyetlerin incelenmesini de bu araştırma elemanları gerçekleştirir. İK bölümlerinin başlıca işlevleri şunlardır.

Planlama: İK bölümü işyerinde mal ve hizmet üretimi için gerekli insan sayı­sını ve kadroları belirler. Bu belirleme çalışmaları şirket yönetimi ile birlikte yapılır. Şirketin ihtiyaç duyduğu ele­manlarda aranan nitelikler ve bu nite­likleri sağlayacak formasyonun tespiti de planlama çalışmaları kapsamındadır.

İş standartları yöntemi: Her görev ve işin, makul ölçülere göre tamamlan­ma sürelerinin belirlenmesi işgücü ih­tiyacının hesaplanmasını sağlar.

İşgücü genel envanteri: İK, işyerinde çalışanları belirli kriterlere göre grup­landırır. Gruplandırma, cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş ve diğer kriterlere göre ya­pılabilir. İşgücü beceri envanterindeki gruplama da çalışanların nitelikleri, ye­tenekleri ve beceri düzeyleri esas alınır.

İşe alım: İşgücü ihtiyacı belirlendikten sonra hangi işlere, ne kadar eleman alı­nacağı kararlaştırılır. İşe alınacakların seçimi, işe alınanların işe yerleştiril­mesi ve alıştırılması da IK bölümünün görevleri arasındadır.

İş değerlemesi: Bir işin değerinin öl­çülmesi için kullanılan idari süreçteki standartları şirket yönetimi ile birlikte İK bölümü belirler.

Terfi sistemi: İşyerinde çalışanlarla ilgili terfi işlemleri İK bölümü tarafın­dan belirlenen bir terfi sistemine göre yapılır. Terfi işlemlerinin keyfi olması ve kişisel ilişkilere bağlı olması işyerin­de huzuru bozabilir.

Eğitim: Çalışanlara yeni beceri ve yet­kinlikler kazandıracak eğitim çalışma­larının planlaması ve yürütülmesi gö­revini İK bölümleri üstlenir.

Çalışma ilişkileri: Çalışma süresi içinde işçi ile işveren arasındaki iliş­kilerin düzenlenmesi de İK’nın görev­leri arasındadır. İşçiler bir sendikada örgütlendiklerinde İK görüşmelerin sürdürülmesinde ve uyuşmazlıkların çözüm sürecinde görev alır.

Çalışanlar ile ilişkiler açısından insan kaynakları yaklaşımı odak noktasına işi değil insanı koyması nedeniyle per­sonel servisi dönemine göre daha ileri bir anlayışı temsil eder. Ancak bu yak­laşımda insanın diğer üretim faktörleri gibi bir “kaynak” olarak görülmesi eleş­tiri konusu olmaktadır.

ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak Invalid date hedef Invalid dateUse left and right arrows to move left selectionKaynak Invalid dateUse left and right arrows to move right selectionHedef Invalid dateUse TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection25%Yükleniyor...