İçsel ve Dışsal Dinamikler

(Internal and external dynamics) Herhangi bir değişim süreci iç veya dış etkilerle başlayabilir ve sürdürülebilir. Değişim dinamiklerinin üç temel so­runu vardır:

  • Yaşayan bir sosyal sistemin yeni ko­şullara uyumu ve değişimi, “Ocak içe­riden tutuşur” atasözüne uygun olarak, sistemin içinden kopup gelen bir içsel kararlılık ve girişkenlikle yürütülebilir. Bu değişimde içsel dinamikler etkili­dir. Bir de dışsal dinamiklerin zorunlu kıldığı değişim vardır. Örneğin bir şir­kette değişim programı danışmanlık şirketlerince yürütüldüğünde dışsal di­namikler etkili olmaktadır. Reformlar sistemin kendi içinde alınan kararlarla yapılırsa içsel dinamikler egemendir.
  • İkinci sorun değişim programının yöntemleri konusunda ortaya çıkar: Değişimin tepeden inme yöntemlerle gerçekleştirilmesi çok zordur. Taban­dan gelen bir değişim isteği ise daha ko­lay hayata geçirilebilir.
  • Değişim için mevcut kültür, alışkan­lık ve geleneklerden yararlanılması daha iyi sonuç verir. Mevcut kültüre rağmen değişim gayretleri ise çoğun­lukla duvara çarpar.

İçsel dinamiklerin geliştirilmesi: İçsel dinamiklere öncelik verildiğinde kitlelerin baskı altına alınmış enerjisi açığa çıkar. İnsanların özgürce düşüne­bildikleri, değişim ve gelişim konusun­da serbestçe tartışıp alternatifler üre­tebildikleri bir ortam, dinamizmi daha da güçlendirir. İçsel dinamikler ancak aşağıdaki koşulların sağlanması duru­munda gerçekleşir:

Programların içselleştirilmesi: Şir­kette, bir kurumda ve ülkede değişim programlarının bünye içinde hazırlan­ması değişime karşı direnci azaltır.

Demokrasinin derinleştirilmesi: Bir kurum içinde veya ülkede insan hakları­nın yaygınlaştırılması ve demokrasinin derinleştirilmesi, insanların ufkunu açar ve daha yaratıcı çözümler bulmalarına imkân verir.

Çözüm ve alternatif üretimi: Dış dina­miklere “hayır” diyebilmek ve kurumun veya ülkenin kaderine iç dinamikleri ege­men kılmak için düşünce, alternatif ve çözüm üretiminde yetkinleşmek gerekir.

Yeniden yapılanma: Tüm resmi kurumların ve özel şirketlerin, küresel­leşme döneminin koşullarına uyum sağlamak için adeta yeniden kurulması, kalıcı bir dinamizmin kazanılmasına imkân verir.

Proje yaklaşımı: Yenilenme ve geliş­me için proje üretiminin hızlandırıl­ması, savurganlığı azaltır ve üretkenliği yükseltir.

Dış dinamiklerin çıkmazı: Herhangi bir değişim hedefi için yalnız dış dina­mikleri esas almak aşağıdaki sorunları ortaya çıkarır:

Bir ülkede, bir başka kültürün ürünü olan değişim programının uygulanması sorun yaratır. Doku uyuşmazlığı nede­niyle, sistem yapılan aşıyı reddedebilir.

Dıştan içe değişim çabalarında, zihni­yet değişimi sağlanamaz. Olaylara ve dünyaya bakış aynı kaldığında bekle­nen sonuçlar alınamaz.

Toplumun önemli bir bölümü mantığı­nı anlamadığı değişim çabalarına dire­nir. Dış baskılar, değişime karşı direnci daha da güçlendirir. Dış dinamiklerin gerçekleştirdiği değişim kalıcı olmaz. Dış destek veya baskı ortadan kalktı­ğında eskiye dönüş özlemi başlar.

Dış dinamiklerin etkin olduğu değişim süreçleri çoğunlukla tepeden inme yön­temlerle hayata geçirilir. Zoraki uygula­nan reformlar için konsensüs oluştur­mak da kolay olmaz.

Değişimde dış faktörlerin ağır basması, iç dinamiklerin körelmesine yol açar. Tabandan gelecek bir değişim heyeca­nı ve tutkusu olmadığında, değişim sü­recinin sıkıntılarına tahammül etmek zorlaşır. Dış dinamikler ancak kabuğu değiştirebilir, çekirdek aynı kalır.

ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak 06:45 hedef 15:15Use left and right arrows to move left selectionKaynak 06:45Use left and right arrows to move right selectionHedef 15:15Use TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selectionYükleniyor...
ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak Invalid date hedef Invalid dateUse left and right arrows to move left selectionKaynak Invalid dateUse left and right arrows to move right selectionHedef Invalid dateUse TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection25%Yükleniyor...
25%Yükleniyor...