(Negotiating tactics) İş görüşmelerinin ve pazarlıklarının olumlu bir şekilde sonuçlanması için gereken hazırlıkların çok iyi bir şekilde tamamlanması gerekir. Hazırlık aşamasında şunlar yapılır:
Uzlaşma alanı: İşin başında “pazarlık alanı” belirlenir ve anlaşma çizgisi üç farklı düzeyde tespit edilir. İdeal çizgi görüşmede amaçlanan en avantajlı sonucu temsil eder. Gerçekçi çizgi masaya oturulduğunda hedeflenen anlaşma düzeyidir. Anlaşmada alt sınır ise, son teklif çizgisidir.
Sağlam bir "dosya”: Görüşme öncesinde konu ile ilgili tüm bilgileri ve analizleri içeren kapsamlı bir dosya hazırlayan taraf görüşme masasında daha güçlü olur.
Görüşmeyi zihinde canlandırmak: Görüşme ekibi karşı tarafın hangi teklifleri masaya getirebileceğini tartışmalı ve bunlara verilecek cevapları belirlemelidir.
Gerçekçi ilk teklif: Görüşmelerde sunulacak ilk teklif çok önemlidir. İlk teklif çok yüksek olursa, karşı taraf da en düşük noktadan işe başlar ve aradaki uçurum görüşmeleri işin başında çıkmaza sokar. Düşük bir ilk teklif, veren tarafı uzlaşmaya eli mahkûm bir konumda gösterir.
Tam yetki: Anlaşma konusunda kesin yetki alamayan taraf görüşmeler sırasında zor duruma düşer.
Masada başarı önerileri: Hazırlıklar ne kadar iyi yapılırsa yapılsın sonucu masadaki performans belirler. Masadaki başarı ihtimalini yükselten taktikler şunlardır: Görüşmeler başlamadan önce bir tarafın teklif maddeleri üzerinde kendi içinde kapsamlı tartışmalar yapması büyük yarar sağlar. Ancak görüşmeler başladıktan sonra da tartışmalar devam ederse, masadaki yönetici ve temsilcilerin pazarlık gücü iyice azalır. Görüşmelerde bir dama oyuncusu gibi değil de bir satranç ustası gibi davranmak gerekir. Her iki taraftan en yüksek düzeydeki yetkililerin daha işin başında masaya oturması, görüşmeleri kilitleyebilir. Uzmanlar teknik sorunları çözdükten sonra, üst düzey yöneticilerin görüşmelerin sonuna doğru devreye girmesi çözüm ihtimalini arttırır.
İlk toplantılarda, konu hakkında açıklayıcı bilgiler vermek karşı tarafa sorular sorarak onların taktiklerini anlamaya çalışmak iyi sonuç verebilir.
Mevcut sorunların önem ve öncelik sırasına göre gruplandırılmasından sonra daha az önemli görülen bazı konuların karşılıklı ödünlerle çözülmesi, temel konularda uzlaşmayı kola ylaştırır.
Her görüşmede ipler arada bir kopar gibi olur. Akıllı görüşmeciler kilitlenmek üzere olan görüşmeleri, alternatif çözüm yolları üreterek tekrar canlandırır. Bazen sorunu daha da çözümsüz durumla getirecek görüşmelerden kaçınmak ve çözümün olgunlaşmasını zamana bırakmak daha iyi olabilir.
Uzlaşılan konuların duru ve anlaşılır bir Türkçeyle kaleme alınması hukuksal uyuşmazlıkların ortaya çıkmasını önler.