Pricing) Küreselleşme dönemine kadar işçilik, hammadde, enerji gibi girdi maliyetlerine bir kâr marjı eklenip, fiyat tespit edilirdi. Yeni dönemin akıllı fiyatlamasında ise önce tüketicilerin alım gücü dikkate alınarak pazarın kaldırabileceği bir fiyat düzeyi belirlenmektedir. Daha sonra, bu fiyata göre maliyetler yeniden hesaplanmakta ve maliyetleri düşürecek yönetim, tedarik, üretim ve pazarlama önlemleri devreye sokulmaktadır. Yeni fiyatlama stratejisinde önce tüketicinin alım gücü konusunda kapsamlı araştırmalar yapılır. Ardından sezon sonlarında indirimli fiyatlar uygulandığında talepteki ve satışlardaki değişim analiz edilir. Ürün fiyatı, kişi başına milli gelir, asgari ücret, ekmek veya benzin fiyatı ile karşılaştırılır. Son aşamada pazarda azami satış hasılatı sağlayabilecek fiyat düzeyi belirlenir. Bu fiyat düzeyini mümkün kılmak için hammadde ve girdi alımları belirli bir kalitenin altına düşmemek kaydıyla ülke içindeki veya dışındaki en ucuz fiyatı veren yan sanayi kuruluşlarından yapılır. Yeni lojistik ve dağıtım tekniklerinin kullanılması da maliyetleri düşürebilir. Küreselleşme döneminde ortaya çıkan fiyatlama dev- riminde geliştirilen diğer yeni stratejiler şöyle sıralanmaktadır:
“Kompakt” fiyatlama: Bu fiyatlama stratejisinde, önce hem hesaplı hem de şık ve kaliteli yeni bir ürün konsepti geliştirmek gerekir. Daha sonra bu ürün, yeni müşterileri kazanacak bir fiyat düzeyi ile piyasaya sürüldüğünde satışlar artar.
Kimliğe uygun fiyatlama: Firmanın kimliğine ve hedeflenen kitleye uygun bir fiyatlama satış artışını garanti eder. Kaliteye ve markaya öncelik tanıyan bir hedef kitle söz konusu olduğunda aşırı fiyat indirimleri müşteri kaybettirebilir.
Bölgesel fiyatlama: Tüm ülkede tek çeşit bir ürüne tek bir fiyat uygulamak yerine, bölge koşullarına göre farklılıklara gitmek yararlı olabilir. Gelişmiş bölgelerde ambalajla reyona konan bir ürün, diğer bölgelerde daha ucuza “dökme” olarak satılabilir.
Zamana göre fiyatlama: Bir hizmeti, kapasite kullanımının ve talebin düşük olduğu saatlerde daha düşük fiyatlarla satmak, ürün başına idari maliyetleri düşürür ve ek talep yaratılmasına imkân verir.
Çekici fiyatlama: Binlerce ürün içinde belirli ürünlerin, maliyetine satılması ile ortaya çıkan kayıp, müşterinin diğer ihtiyaçlarını da aynı yerden satın alması ile telafi edilebilir.
Yeni müşteri fiyatlaması: Bir ürünü ilk defa alarak pazara girecek müşteriler için özel fiyat stratejilerinin üretilmesi gerekir. Bu “taze kan” gelecekteki büyümenin sigortası olabilir.
Segmentlere uygun fiyatlama: Aynı kuruluş, değişik tüketici segmentlerine farklı tipteki mağazalarla ulaşabilir. Belirli bir kalitenin altına düşmemek kaydı ile düşük gelirli kesime yönelen mağazalarda indirimli fiyatlar uygulanabilir.
Özel marka fiyatlaması: Büyük alışveriş zincirlerinin, kendi markaları ile fason üretim yaptırması mağazadaki ortalama fiyatı düşürür.