(Teamwork) Ekip veya “takım”, açıkça tanımlanmış bir görev için bir araya gelen çalışanlar topluluğudur. Uygun büyüklükteki bu topluluk bir ekip lideri tarafından yönetilir. Ekibin amacına en kısa sürede ve en iyi şekilde ulaşması için atılacak ilk adım ekip için en uygun elemanları seçmektir. Bu seçim akıllıca yapıldığı takdirde sinerji sağlamak kolaylaşır ve verim hızla yükselir. Ekiplerde farklı mesleklerden kişilerin bulunması tablonun bir bütün olarak görülmesine katkıda bulunur. Teknik-fonksiyonel bilgiye, insanlar arası ilişki kurma becerisine, problem çözme ve karar verme deneyimine sahip olan elemanların seçilmesi verimi yükseltir. 15 kişiyi aşan ekiplerin koordinasyonunun çok zor olduğu da dikkate alınmalıdır.
Ekiplere eleman seçerken, sıra dışı düşüncelere sahip ve herkesin göremediğini görebilen kişileri tercih etmek yararlı olur. Bu kişilerin bulunduğu ekiplerin yönetimi biraz zordur ama en başarılı sonuçlar da bu tür ekipler tarafından alınır. Ekiplerin önüne somut hedefler konması ve gerektiğinde yapılacak iş için bir vade verilmesi işleri hızlandırabilir.
Bazı büyük şirketlerde görülen hantallığın giderilmesi de yine ekip çalışması ile kolaylaşır. Hiyerarşinin katı ortamı içinde oluşturulan ekip adacıkları ve bunlara belirli bir özgürlük tanınması, şirketin yenilikçilik ve yaratıcılık düzeyini yükseltir. Ekipler, üst düzey yöneticilerin yeni iş fikirlerinin denenmesini sağlar ve şirketin yeniden yapılanmasına katkıda bulunur. Çoğunlukla proje yaklaşımı ile çalışan ekiplerin aldığı olumlu sonuçlar, daha sonra şirketin tümünde uygulanabilir. Yenilikçi ekipler, bir ağaca yapılan “aşı” gibi şirketin tümünü canlandırabilir.
Ekipler olmadan firmaların, kurumların yeniden yapılanması çok zordur. Ancak ekiplerin oluşması ve verimli çalışması sürecinde birçok soruna da hazırlıklı olmak gerekir. Bu sorunlar şöyle sıralanabilir:
Kendi kendini yönetim yetkisi: Üst yönetim ekipten “ne” istediğini belirttikten sonra, görevin “nasıl” yerine getirileceğini ekip lideri ve üyelerine bırakmalıdır. Yukarısı, nasıl yapılacağı konusunda da talimat verdiğinde çalışmalar rutinleşir.
Sınırsız tartışma, oy birliği ile karar: Ekip içindeki tartışmalar kalıcı ve doğru çözümün bulunmasını kolaylaştırır. Karar alma sürecinde tüm üyelerin görüş birliğinin aranması ekiplerin dinamizmini geliştirir. Kararın oluşmasına katılan kişi uygulanmasına da tüm gücüyle katkıda bulunur. Tartışmalar üretken ve öğrenme sürecine yönelik olmalı ve çatışmaya dönüşmemelidir. Klikleşme ve hizipleşme ekibi eritir.
Bireye saygı: Ekip üyelerinin aynı tornadan çıkmış gibi birbirine benzemesi gerekmez. Ekibin, üyelerini bir potada eritmesi ve sanki tek bir kişiymiş gibi davranması da artık gerçekçi bir tutum sayılmamaktadır. Kendi kendini aşma çabasında olan bireylerin ortak bir hedef doğrultusundaki işbirliği ise daha iyi sonuçlar vermektedir.