(Consumer groups) Tüketici kitlesinin yeni ürünler karşısındaki tutumları ABD’li bilim insanı Geoffrey Moore tarafından 1991 yılında yazdığı Crossing the Chasm adlı kitapta incelenmiştir. Moore tüketici kitlesini, yeni ürünlere zaman içinde gösterdikleri tepkiyi dikkate alarak beş ayrı gruba ayırmıştır. Yazara göre bu tür gruplamaları incelemeden yürütülen pazarlama çalışmaları zaman ve kaynak israfına yol açabilmektedir. Tüketici gruplarının yeni ürün ile ilgili tutum ve davranışları Moore’un kitabında ve makalelerinde şöyle açıklanmıştır:
“Yenilikçi” grubun öncülüğü: Tüketicilerin yüzde 2.5’ini oluşturan bu gruptaki kişiler yüksek gelirlidir ve çoğunlukla genç yaşlardadır. Bunlar trend ve modaları çok yakından izler. Kendine güvenli ve dış dünyaya açık olan bu kişiler her yeni ürünü ilk deneyen kişi olmak ister ve yeni ürünün risklerini almaya hazırlıklıdır. Ürünün ilk günkü satış kuyruğunun başında teknoloji meraklısı yenilikçiler vardır. Yeni ürünü pazara sürerken önce bu gruba çengel atmak gerekir. Tüketicilerin yüzde 13.5’lik bölümünü oluşturduğu hesaplanan bu meraklı tüketici grubu satın alma kararından önce ilk kullananların yorumlarını ve düşüncelerini öğrenmek ister. Eğitimli genç veya orta yaşlı olan bu gruptakilerin gelirleri de yüksektir. Vizyoner diye adlandırılan ve çevresinde sözü dinlenen bu kişilerin ürünü onaylaması, tutundurma sürecinin doğru yolda olduğunu gösterir.
“Takipçi”leri kazanmanın yöntemi: Bu gruptakiler yeni bir ürün hakkında yenilikçi ve erkencilerden bilgi alır ama son kararı kendisi vermek ister. Pragmatist düşünce tarzına sahip bu kitle ürünün artıları ile eksilerini tartar. Tüketiciler içinde yüzde 34 ağırlığa sahip bu grubun kazanılması ile yolun yarısı alınmış olur. Bu kitlenin alıma geçmesi ile üründen sağlanan kazanç artış eğilimine girer. “Garanticiler” beklemeyi tercih eder. Tüketicilerin yine yüzde 34’ünü oluşturan bu gruptakiler, daha çok medyadaki reklam ve tanıtımlardan etkilenir. Bu muhafazakâr kitle, ancak yeni ürün pazarda tutunduktan ve hedef kitlede satın alanların oranı yarıyı geçtikten sonra alım kararı verir.
“Artçılar” için fiyat önemlidir: Bu son kesim yeni ürünlere karşı kuşkuludur, alıştığı ürünü kolay kolay terk etmez. Tüketicilerin yüzde 16’sını oluşturan bu kesim düşük gelirli olduğu için fiyat konusunda çok duyarlıdır. Yeni ürün pazarda tutunduktan sonra fiyatın düşürülmesi bu kitleyi de alıcılar arasına sokar. Ürünün tanıtımı ve reklamları bu kitle üzerinde etkili olmaz.